Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Preasfințitul Iustin la Ilba: Doamne mulţi conducători şi păstori năimiţi avem

Duminică, 23 iulie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie Arhierească şi a rostit cuvânt de învăţătură, la biserica parohială din Ilba, Protopopiatul Baia Mare, Preot paroh Ioan Zorel Buia, în fruntea unui important sobor de preoţi.

biserica ilba

Înconjurat de un sobor de 25 de preoţi slujitori din Baia Mare şi parohiile învecinate, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Slujbă a târnosirii, după toate regulile Bisericii Ortodoxe, explicând credincioşilor din biserică şi din afara ei ceea ce se petrece în Altar în fiecare etapă a sfinţirii, până la finalul Slujbei de târnosire, astfel încât fiecare credincios să înţeleagă pe îndelete în ce constă această slujbă unică în viaţa unei biserici şi ce înseamnă biserica sfinţită în viaţa unei comunităţi  creştin-ortodoxe.

Hramul bisericii este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

Protopopul de Baia Mare, pr. Fabian Coroian, a citit credincioşilor Documentul de Sfinţire, care se pune în piciorul Sfintei Mese, în care sunt cuprinse toate datele despre biserică şi înnoirea ei, iar odată cu el sunt aşezate Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, pentru că aceştia sunt după chipul Mântuitorului.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a explicat credincioşilor ce reprezintă Sfintele Moaşte de Sfinţi Mucenici, de ce se unge Sfânta Masă cu Sfântul şi Marele Mir, ce reprezintă cei patru Evanghelişti puşi în colţul Sfintei Mese şi fiecare în ce colţ se pune şi pentru ce se pune acolo, ce reprezintă învelişurile Sfintei Mese, de ce se sfinţeşte biserica cu Sfântul şi Marele Mir, atât în exterior, cât şi în interior etc.

„Biserica se unge în 7 părţi, la sfinţire, pentru că cele 7 Sfinte Daruri să se pogoare asupra credincioşilor în timpul Sfintelor Slujbe. Biserica nu este o casă de adunare. N-are nimic în comun cu aceasta, a spus Preasfinţitul Episcop Părinte Iustin. Biserica este casa lui Dumnezeu şi a Sfinţilor. Este izvorul sfinţeniei. Biserica izvorăşte har şi sfinţenie şi mântuire prin lucrarea ei în lume, prin slujirea preoţilor şi a Episcopilor, care sunt urmaşii Sfinţilor Apostoli trimişi direct de Mântuitorul.”

Slujba de târnosire a fost urmată de binecuvântarea a două cruci de marmură, amplasate în faţa bisericii.

Sfânta Liturghie Arhierească

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe o scenă ridicată în curtea bisericii.

Din soborul slujitor au făcut parte Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Pr. Dr. Vasile Augustin, Vicar Administrativ, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Pr. Daniel Tirean, inspector eparhial, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Drd. Vasile Gabriel Băban, preot militar, Pr. Dr. Vasile Costin din Ilba Handal, Pr. Vasile Fodoruţ din Baia Mare, preoţi din parohiile învecinate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi de corul bisericii parohiale, dirijori Prof. Lotica Vaida şi Prof. Simion Vaida.

Mulţime mare de credincioşi

A fost o zi foarte călduroasă, cu 34 grade C la umbră, dar acest lucru nu i-a oprit pe credincioşi acasă, ci au venit cu toţii, din tot satul, şi chiar din satele învecinate, din oraşul Seini şi din municipiul Baia Mare, pentru a se ruga împreună cu Ierarhul lor pentru vremuri mai luminoase şi un trai mai bun şi mai spornic.

O bună parte din ei s-au adăpostit de căldură în biserică, unde era mai răcoare, aceasta devenind neîncăpătoare.

Tuturor le-au fost puse la dispoziţie sticle cu apă rece, pentru ca să-şi astâmpere setea fizică, lucru lăudat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

În rândul credincioşilor lume aleasă: senatorul Sorin Bota, preşedintele Consiliului Judeţean – Gabriel Zetea, fostul prefect de Maramureş – Viorel Deghid, primarul din Seini – Gabriela Tulbure, primarul comunei Cicârlău, de care aparţine satul Ilba – Sorin Lupşe, fostul primar Nicolae Sabău al Cicârlăului, binecunoscut ca rapsod popular.

Cuvânt de învăţătură

Un vast cuvânt de învăţătură, cu multe lucruri de luat aminte şi referiri la viaţa contemporană, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării celor doi orbi şi a unui mut.

            „Mântuitorul săvârşea minuni nenumărate, pentru că de aceea s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu şi s-a făcut om, a venit între oameni, să simtă durerile şi necazurile lor, să se solidarizeze cu ei în suferinţă, să le mângâie singurătatea, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Conducătorii nu erau deloc miloşi cu poporul. De aceea, zice Mântuitorul: Milă îmi este de popor, pentru că este ca şi oile fără păstor. Era Singurul căruia îi era milă de popor, pentru că a venit sub chipul Păstorului cel Bun. A zis: Eu sunt Păstorul cel Bun. Păstorul cel Bun îşi pune viaţa pentru oile sale. Iar cel care nu-i păstor, care-i năimit (n.red. angajat cu leafă, angajată cu plată pentru a efectua o muncă (temporară),simbriaș, mercenar), când vede lupul că vine, lasă oile şi fuge. Şi lupul răpeşte şi risipeşte turma.”

            Iar de aici până la tragerea învăţămintelor despre păstori şi păstoriţi, calea a fost scurtă, iar concluzia surprinzătoare, dar adevărată:

„Doamne mulţi conducători şi păstori năimiţi avem în vremurile pe care le trăim, mulţi de tot. Să-i căutăm pe păstorii cei adevăraţi! Aceia care nu-şi fac multă publicitate în rândul oamenilor şi trăiesc cu discreţie şi păstoresc cu devotament. Şi conduc cu sinceritate, slujind poporul. Nu stăpânindu-l în mod tiranic. Noi nu suntem chemaţi să stăpânim poporul în mod tiranic, ci să-l slujim. Fiecare, indiferent de alegere sau numire, când  primeşte o demnitate, este chemat la slujire şi responsabilitate. Să facă pentru ceilalţi, nu pentru el. Nimeni nu a făcut mai mult bine decât Mântuitorul. Şi cu ce preţ! Că până la urmă şi-a pus viaţa pentru mântuirea oamenilor, pentru că aşa a trebuit să se împlinească Scriptura.”

Hirotesire şi diplome de vrednicie

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii, părintele paroh Ioan Zorel Buia a fost hirotesit iconom-stavrofor.

Diplome de vrednicie au primit: Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, Sorin Lupşe – primarul comunei Cicârlău, Consiliul Local, senatorul Sorin Bota, foştii primari ai comunei: general (r) Vasile Zete şi Nicolae Sabău, prim-epitropul Nicolae Medveş, Dr. Zamfir Frenţiu şi Prof. Lotica Vaida, dirijorul corului parohial.

 ****

Istoricul bisericii

Zidită între anii 1925-1926, din piatră şi cărămidă, biserica a cunoscut în timpul păstoririi preotului Ioan Zorel Buia un vast proces de renovare interioară şi exterioară, în care se remarcă reorganizarea Sfântului Altar, rezidirea Sfintei Mese şi a proscomidiarului, refacerea parţială a picturii, precum şi ample lucrări la casa parohială.

Biserica din Ilba se distinge şi printr-un clopot mare, de două tone, turnat la Galaţi, în 1948.

A. F.

Lăsaţi un răspuns