Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Biserica din Lucăceşti – târnosită după 92 de ani de la construire

Duminică, 8 octombrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire bisericii Parohiei Lucăceşti, Protopopiatul Chioar, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească, în fruntea unui sobor de 30 de preoţi şi diaconi, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

tarnosire lucacesti

Întâmpinarea ierarhului a fost făcută în faţa bisericii, de către Ioan Mătieş, primarul comunei Mireşu Mare, membri ai Consiliului Parohial şi un grup de tineri.

Ridicată între anii  1920-1925, de bunii credincioşi ai Parohiei Lucăceşti, din cărămidă arsă, pe fundaţie de piatră, biserica din această localitate nu a fost târnosită până duminică, 8 octombrie 2017.

Slujba de târnosire, prima de la existenţa bisericii, a fost oficiată, de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, ca urmare a unor ample lucrări de refacere în exteriorul, cât şi în interiorul sfântului locaş de închinare, care au fost executate cu binecuvântarea arhierească şi sub directa îndrumare a preotului paroh Florin Petru Sălăgean. Este vorba de refacerea acoperişului şi a jgheaburilor, renovarea exteriorului clădirii bisericii, construirea de garduri împrejmuitoare din beton şi oţel, precum şi alei de acces, executarea unui drenaj pentru evacuarea apelor şi eliminarea igrasiei, refacerea pereţilor interiori, de la faza de retencuire până la cea de finalizare a picturii, turnarea de şape autonivelante, construirea instalaţiilor electrice noi, pe bază de cupru, construirea instalaţiei de încălzire pe bază de panouri radiante ceramice, montarea de geamuri cu sticlă termopan tip vitraliu, înlocuirea uşilor, pictarea integrală în tempera grasă, construirea unei catapetesme noi din lemn sculptat şi pictarea întregului registru de icoane, pardosirea cu plăci de granit a întregii biserici, achiziţionarea de mobilier şi candelabre noi, refacerea Sfântului Altar după noile cerinţe şi a Sfintei Mese.

Slujba de târnosire a fost făcută după rânduiala Bisericii Ortodoxe, cu punerea în piciorul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire, ungerea cu Sfântul  şi Marele Mir, punerea în cele patru colţuri a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti. A fost unsă biserica cu Sfântul şi Marele Mir în exterior şi interior, precum şi pictura iconostasului. Hramul bisericii este Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor în ce constă fiecare parte a sfinţirii bisericii.

Lucrările de refacere a bisericii au început în anul 2011 şi a necesitat un mare efort financiar, suportat de credincioşii parohiei, binefăcători, Consiliul Local şi Primăria Mireşu Mare.

Sfânta Liturghie Arhierească

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, pe o scenă amenajată în curtea interioară a bisericii.

În soborul slujitor s-au aflat pr. Nicolae Petruş, protopopul de Chioar, pr. Ciprian Coza, secretar protopopesc, preoţi de mir din parohiile învecinate şi de mai departe.

Un număr foarte mare de credincioşi din localitate a asistat la Sfânta Liturghie, dar şi veniţi din satele învecinate pentru a se ruga împreună cu Ierarhul. La Sfânta Liturghie a sosit şi subprefectul de Maramureş, ing. Alexandru Cosma, membru în Adunarea Eparhială.          Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Cuvânt de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură la Evanghelia duminicii, în care, printre alte sfaturi demne de urmat de credincioşi s-au aflat şi acestea: „Să dăm timpului valoare      , să sfinţim timpul, să sfinţim anii vieţii noastre, să ne formăm ca să fim de folos societăţii şi ţării noastre”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Dacă vom rămânea cu Dumnezeu, va fi şi Mântuitorul cu noi ca şi cu femeia văduvă, care şi-a pierdut speranţa şi şi-a regăsit bucuria, liniştea, zâmbetul şi lumina. Să reţinem din pericopa evanghelică de astăzi că Dumnezeu, în durere şi în bucurie, în suferinţă multă şi în fericire este cu noi. Să-i simţim prezenţa şi să-i înţelegem minunile din viaţa noastră. Fiecare dintre noi este o minune a lui Dumnezeu unică pe pământ. Cu un destin, cu un rol, cu un scop am fost trimişi. Niciunul n-am venit întâmplător”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop.

Distincţii

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Lucăceşti, Protopopiatul Chioar, timp de 18 ani de când slujeşte aici, preotul paroh Florin Petru Sălăgean a fost distins cu titlul de iconom stavrofor.

Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, primarul Ioan Mătieş, Buciuman Sorin, Cristian Radu, Dobai Adrian, Buciuman Alexandru, Cristian Marin, Cristian Tudor Ioan, patru cetăţeni care poartă acelaşi nume: Buciuman Ioan, Dobai Vasile, Bancoş Daniel, Cristian Nicolae, Cristian Bogdan, Balaj Marin, Remeţan Ioan, Dragoş Marius, precum şi pictorii Marius Cioran şi Daniel Burnar.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns