ALOCATII. Prin Programul de Guvernare se propune revizuirea conceptiei programelor de asistenta sociala, prin orientarea acestora in functie de nivelul veniturilor realizate pe familie si restructurarea prestatiilor sociale existente atat la nivel national, cat si local. Prin aceasta revizuire se intentioneaza luarea unor masuri, astfel incat prestatiile sociale sa reprezinte o forma complementara de protectie sociala si nu sa constituie unica sursa de venit pentru cei care au capacitate de munca.
Una dintre masurile propuse are in vedere unificarea alocatiei de stat cu alocatia familiala complementara, respectiv alocatia de sustinere pentru familia monoparentala. Noua alocatie unitara rezultata se va acorda in cuantumuri diferentiate in functie de veniturile pe membru de familie si de numarul de copii din familie. Cuantumurile vor fi mai mari pentru familiile cu venituri mai reduse si direct proportionale cu numarul de copii, urmand ca familiile cu venituri foarte mari sa primeasca aloca?ia intr-un cuantum foarte mic. Prin urmare, se va acorda un sprijin focalizat, tintit, pentru familiile cu copii ?i ale caror venituri nu permit asigurarea ingrijirii si cresterii copiilor.
In prezent, de alocatia de stat pentru copii 0 – 18 (19) ani beneficiaza un numar de aproximativ 3,9 milioane copii, iar de alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, care se acorda acelor familii cu venituri pe membru de familie de pana la 470 lei, beneficiaza un numar de aproximativ 799.300 familii.