Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 25 noiembrie 2024

Sărbătoare la Ciolt. A doua ediție a Festivalului concurs ,,Florile Chioarului”

Zilele trecute localnicii din Ciolt, localitate aparținătoare orașului Șomcuta Mare, au avut parte de o sărbătoare minunată, prilejuită de organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului folcloric ,,Florile Chioarului”, găzduită de Căminul cultural ,,Gheorghe Lazăr”.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală ,,Cioltişorul”, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al oraşului Şomcuta Mare. Iniţiatorul acestui proiect, menit a promova valorile culturale locale şi maramureşene, este Ioan Marchiş, preşedintele Asociaţiei Culturale ,,Cioltişorul”, care şi-a dat toată silinţa ca evenimentul să se desfăşoare în bune condiţii, conform rigorilor care se impun a fi respectate în acest gen de evenimente.

festival cioltCioltenii şi invitaţii lor au participat în deschiderea manifestării la o paradă a portului popular, în cadrul căreia au putut fi admirate costume populare autentice din zona Chioarului, Lăpușului și Someșului. A urmat un program artistic presărat cu multe surprize, care a adus bună dispoziţie în sufletul tuturor celor prezenţi. În deschiderea evenimentului a susținut un recital solista Diana Borodi, acompaniată de formația Colaj DM.

Apoi, gospodinele din localitate au prezentat frumoasele coșerci ,,gătate” cu șterguri și broderii tradiționale, iar  Corul ,,Cioltișorul” din Ciolt,  dirijat de Vlad Mărieș, a susținut un program artistic răsplătit cu aplauze generoase din partea publicului. În festivalul concurs s-au înscris în acest an 27 copii din Maramureș și județele limitrofe, care au interpretat melodii din zona lor folclorică sau din alte zone ale ţării. Juriul, format din solista de muzică populară Măriuca Verdeș (preşedinte, doctorand în cercetarea istoriei folclorului), prof. Andrei Dragoș (dirijorul Corului Bărbătesc din Finteușu Mare) şi prof. Alina Talpoş (preşedintele Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român-ASTRA, Despărţământul Şomcuta Mare, director adjunct al Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Șomcuta Mare), a punctat atât calităţile vocale ale interpreţilor, cât şi repertoriul ales, respectiv autenticitatea costumului popular. Marele premiu a fost câştigat de Patricia Moldovan. La categoria sub 12 ani, locul I a revenit concurentelor Raisa Vlășan, respectiv Irina Maria Pop, locul II lui Paul Mărincaș, locul III concurentelor Amalia Maria  Remețan, respectiv Teodora Luca. La categoria 12-15 ani, locul I a fost împărțit de concurentele Marcela Pop și Dorița China, premiul II a revenit  Alexandrei Szighearto , iar premiul III Teodorei Gavriș.

S-a acordat premiul special al juriului Daianei Mureșan, iar  premiul de popularitate a revenit Carinei Conț. Restul concurenților au fost răsplătiți cu mențiuni. Reprezentaţiile vocale au fost armonios completate de formaţiile de dansuri invitate: ,,Cireșarii” Coruia, ,,Cununa Chioarului” Satulung, ,,Flori de pe Țibleș” Groșii Țibleșului, respectiv ,,Cioltişorul” din Ciolt. Au încântat auditoriul solişti şi instrumentişti aflaţi la început de carieră (Carina Buda, Maria Breban, Florin Bot, Raluca Micle), dar şi interpreţi consacraţi, precum Ioana Pricop. Evenimentul a fost unul deosebit de apreciat, iar părinţii care îşi încurajează copiii în a îmbrăţişa şi promova folclorul au fost felicitaţi atât de membrii juriului, cât şi de autorităţile locale prezente la manifestare.

Primarul orașului, Gheorghe Ioan Buda, a felicitat concurenții și organizatorii, asigurând că autoritățile locale vor sprijini și pe viitor astfel de acțiuni menite a scoate la lumină valori inestimabile din lada de zestre a satului românesc. Cel care a pus bazele acestui festival, Ioan Marchiș, fiu al satului Ciolt, a conchis: ,,Este o mare bucurie pentru noi că am reuşit să organizăm încă o ediţie reuşită a festivalului. Asociația Culturală Cioltișorul încearcă să readucă în sat și în zonă tradițiile strămoșești, angrenând tinerii în acest demers, deoarece ei sunt cei care vor promova folclorul peste generații. Dorim să mulţumim autorităţilor locale şi sponsorilor pentru întreg sprijinul oferit. Am vrut să demonstrăm că şi zona noastră are ce să arate şi să promoveze pe linie folclorică, iar oaspeţii pe care i-am avut şi au evoluat pe şcenă au demonstrat cu prisosinţă acelaşi lucru. Generaţia tânără trebuie să guste folclorul şi să se familiarizeze cu tradiţiile, deoarece are datoria de a purta peste generaţii aceste valori. Considerăm că ediția din acest an a fost una reușită și ne propunem să perseverăm în demersul cultural pe care l-am inițiat și care se bucură de succes”.

 

Alina T.

Lăsaţi un răspuns