Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 21 noiembrie 2024

În memoria preotului Marius Lazăr: Căminul Cultural îi poartă numele Preoteasa către buciumeni: Îmi sunteți dragi!

Căminul Cultural din Buciumi (localitate aparținătoare orașului Șomcuta Mare) poartă de astăzi numele preotului Marius Lazăr. Acordarea acestei denumiri s-a făcut într-un cadru festiv, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, când s-a dezvelit și placa inscripționată cu noua denumire.

De sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se marchează hramul bisericii ortodoxe din Buciumi. Tot în 8 noiembrie, în urmă cu 51 de ani, Marius Lazăr a fost hirotonit întru preot.

 

camin cultural marius lazarEvenimentul s-a desfășurat în prezența membrilor familiei preotului Marius Lazăr, trecut la cele vesnice în 19 mai 2006, la vârsta de 62 de ani, dar și a primarului și viceprimarului orașului Șomcuta Mare, preoților fii ai satului și a preotului paroh Ciprian Coza, secretar al Protopopiatului Ortodox Chioar, a consilierilor județeni: Anton Rohian și Emil Muntean, a membrilor corului mixt din localitate, consilieri locali etc.

Cu emoții în glas, preoteasa Livia Lazăr le-a spus buciumenilor:  ”De multe ori, mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să ajung în mijlocul acestor oameni, unde am fost fericită mai mult decât mi-am închipuit că se poate! Îmi sunteți dragi pentru că aici s-a născut și a crescut dragul meu, mai drag decât orice pe lume și dincolo de lume.”

Preoteasa Lazăr a vorbit și despre credincioșia, hărnicia și ospitalitatea buciumenilor și experiențele trăite în anii petrecuți în această localitate, despre frumusețea, onoarea și dragostea de cântec a oamenilor din Buciumi. Faptul că pentru Căminul Cultural s-a acordat numele preotului Lazăr, a fost catalogat, de către soția acestuia, o mare onoare.

„Părintele Marius Lazăr s-a născut și a crescut la Buciumi, a fost preot în satul natal, iar din anul 1984 a fost numit preot paroh în Baia Mare, la Biserica ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’. A fost atât preot și bun creștin, cât și om de cultură. În 1990, la scurt timp după reînființarea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a fost numit inspector pentru episcopie și consilier cultural al acesteia.

A fost un exemplu pozitiv de slujitor al altarului. Părintele Marius Lazăr și-a dovedit în nenumărate rânduri harul și talentul vocal, fiind și cel care a dat un impuls ireversibil corului din Buciumi. A redactat numeroase lucrări, a editat, a îngrijit numeroase ediții și tipărituri. Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care am îmbrățișat dorința exprimată de buciumeni ca instituția de cultură din localitate să poarte numele preotului Marius Lazăr”, a declarat Gheorghe-Ioan Buda, primarul orașului Șomcuta Mare. 

 

 

 

Lăsaţi un răspuns