Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

Cod galben de ger în Maramures

Vreme geroasa in Maramures. Meteorologii au prognozat ca in urmatoarea perioada mercurul din termometre va cobori pana la minus 22 de grade Celsius. Institutia Prefectului a primit  de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o avertizare meteorologica cod galben de ger persistent, valabila în intervalul 8 februarie, ora 14.00 – 12 februarie, ora 10.00. În adresa se mentioneaza ca, în aceasta perioada, în Maramures, vreme va fi geroasa, mai ales în cursul noptilor si al diminetilor, astfel încât temperaturile minime se vor încadra, pe arii extinse, între -22 si -15 grade Celsius, iar cele maxime din timpul zilei vor fi negative.

Sandu Pocol, prefectul judetului, în calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si luarea de masuri la nivelul celor 76 de unitati admnistrativ-teritoriale. Au fost avertizate si grupurile de suport tehnic. Primarii trebuie sa identifice spatiile si gospodariile locuite de cetateni fara încalzire, persoanele fara adapost de pe raza unitatii administrativ-teritoriale si sa le asigure locatii corespunzatoare încalzite si hrana calda pentru aceste persoanele. De asemenea, datele centralizate ci aceste locatii si spatii neîncalzite vor fi transmise Centrului Operational din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta „Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures.

Patrule mixte de ordine publica (politisti si jandarmi) vor anunta si solicita, în perioada geroasa, persoanele aflate în strada cu probleme de sanatate sau  fara adapost (locurile cunoscute unde se aciuaza acestea) sprijinul SMURD si ambulantelor Serviciului Judetean de Ambulanta pentru a li se acorda primul ajutor medical de urgenta sau în cazul unor probleme mai grave transportarea la Unitatea Primire de Urgenta a Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris Baia Mare.  Persoanele fara adapst vor fi transportate la centrul Multifunctional „Azilul de Noapte”,  unde li se va acorda adapost pe timp de noapte si vor beneficia de hrana calda.

Au fost solicitate luarea masurilor necesare pentru asigurarea furnizarii serviciilor de utilitate publica populatiei (alimentare cu energie electrica, gaze naturale, apa si canalizare si telefonie). În cazul aparitiei unor defectiuni în retele de distributie, echipe de interventie au fost constituite si pregatite sa remedieze deficientele si sa asigure continuitatea furnizarii acestor servicii.

Comitetul judetean de iarna recomanda cetatenilor sa nu expuna la frig, sa se îmbrace adecvat pentru perioada geroasa si sa evite sederea îndelungata afara, pe perioada cu temperaturi extrem de scazute. Copiii si persoanele în vârsta sunt cele mai expuse la temperaturi scazute extreme.Ei trebuie sa beneficieze de o atentie deosebita, datorita faptului ca pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mâinilor si picioarelor în aceasta perioada.  Pe ger persistent, persoanele cu probleme de sanatate vor putea intra, în timpul zilei, în lacasurile de cult, institutii publice, farmacii pentru a se adaposti si încalzi.  Nu iesiti din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase (din bumbac sau lâna). Încaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita. La iesirea în exterior si expunerea la ger, persoanele sunt sfatuite sa nu stea pe loc, sa se miste cât mai mult timp pentru a pune sângele în functiune. Persoanele cu  afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se fereasca de ger. Expunerea îndelungata la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea brusca de la ger la caldura poate, de asemenea, favoriza aparitia socului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numara bolile pulmonare si reumatismul. Nu se recomanda transportarea copiilor pe distante lungi în vehicule fara încalzire si nu trebuie sa îi lasati sa astepte sau sa îi uitati în autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Specialistii în medicina afirma ca organismul uman tinde sa-si mentina o temperatura constanta prin autoreglare, însa cu toate acestea cu cât temperatura mediului este mai scazuta, cu atât mai mare este pierderea termica. Daca la vremea geroasa se adauga fenomene ca umezeala, vântul sau alti factori, acest proces creste exponential. În acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite, în perioada cu ger persistent, consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentatie corecta: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficienta (apa, ceai si supa calda). Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea caldurii extrem de rapid. De fapt caldura nu se acumuleaza, ci se pierde ca extrem de rapid. Expunerea necorespunzatoare si de lunga durata la gerul de afara poate avea urmari grave: hipotermie, degeraturi, soc cardiac sau accidente vasculare cerebrale.

         

Primarii vor lua masuri pentru întretinerea corespunzatoare a santurilor si rigolelor de scurgere a apelor pluviale. Se va monitoriza situatia hidrometeorologica, în scopul de a evita blocarea cu plutitori si gheturi, în special în zonele unde sunt amplasate gospodarii, poduri rutiere si de cale ferata, prizelor de apa, de evacuare a apei din incinte.   Se recomanda evitarea utilizarii instalatiilor improvizate de încalzire care pot provoca incendii sau intoxicari cu monoxid de carbon si pune în pericol viata oamenilor si a bunurilor materiale în aceasta perioada.

OUG 99/2000 privind protectia persoanelor încadrate în munca obliga angajatorii ca în perioada cu temperaturi negative extreme sa asigure salariatilor masuri pentru asigurarea conditiilor micloclimaterice la locul de munca. Acestea vor fi stabilite de catre angajator împreuna cu reprezentantii sindicatelor sau reprezentantii alesi ai salariatilor. În perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza în aer liber:distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop în care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protectie. Aceste masuri sunt luate, conform legislatiei în vigoare de catre angajatori, daca temperaturile se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

        Pentru prevenirea unor îmbolnaviri determinate de munca, în conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri: asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicattilor pentru munca la temperaturi scazute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilitati, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

      

Lăsaţi un răspuns