Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 22 noiembrie 2024

RCS&RDS, sanctionat de CNA pentru ca nu isi retransmite propria televiziune

In ultimii ani, compania RCS&RDS a fost atentionata sau sanctionata in mai multe randuri de CNA pentru nerespectarea principiului „must-carry” in cazul unor televiziuni (intre care s-au numarat National 24 Plus, TV5, Gsp TV, West TV, Info TV, Erdely TV), pe care le-a scos din grila sa din anumite localitati, incalcand articolul 82 din Legea audiovizualului.

Principiul „must-carry” este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului si le impune operatorilor de cablu sa retransmita anumite televiziuni.

Acelasi articol 82 prevede ca operatorii de cablu au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale i doua programe locale, acolo unde acestea exista.

 

In prezent, RCS&RDS a ajuns in inedita situatie de a-si scoate din grila de programe de la Baia Mare propria televiziune (TL+) si de a incalca astfel articolul 82 din Legea audiovizualului.

Astfel, pe 10 decembrie, CNA a decis sa sanctioneze compania RCS&RDS, aplicandu-i o somatie de intrare in legalitate in privinta televiziunii TL+.

Licenta audiovizuala a televiziunii TL+ este detinuta de societatea Canal 7 SRL, ai carei asociati sunt RCS&RDS SA – 51% si Majoros Andrei Csaba – 49%, potrivit datelor de la Oficiul Registrul Comertului.

Societatea Canal 7 SRL are ca administrator pe Verba Csaba. Acesta a fost prezent si la CNA, alaturi de Romeo Dobocan, reprezentant al TL+.

Reprezentantii CNA au efectuat un control la Baia Mare in data de 29 octombrie si au constatat ca televiziunea TL+ nu mai este retransmisa in grila analogica a RCS&RDS din respectiva localitate.

Potrivit CNA, in Baia Mare exista doua televiziuni locale – TL+ si TV Impact -, niciuna dintre acestea nefiind retransmisa in reteaua analogica a RCS&RDS, asa cum impune principiul „must carry” din Legea audiovizualului.

Verba Csaba si Romeo Dobocan au cerut CNA sa oblige RCS&RDS sa introduca in grila televiziunea TL+, precizand ca acesta este singurul post local care functioneaza in momentul de fata in Baia Mare.

Noi am incercat sa obtinem un raspuns din partea RCS&RDS prin care sa ne explice de ce am fost scosi din grila analogica, avand in vedere ca suntem singurul post local din Baia Mare, celelalte fiind posturi regionale. Nu am obtinut niciun raspuns si in consecinta ne-am adresat CNA. Se creeaza un precedent periculos si este greu sa explic daca are legatura cu ceea ce se intampla in media din Maramures in acest moment, medie intrata sub influenta unei singure persoane, intamplator sau nu ales al urbei care controleaza tot ce misca in Baia Mare. TL+ devenea singurul post care nu intra in aceasta sfera de influenta si noi interpretam si in acest sens, mai ales ca din aceasta grupare a acestui personaj politic ne-au venit mesaje foarte clare, precum «V-am facut-o»„, le-a spus Romeo Dobocan membrilor CNA.

La randul sau, Verba Csaba a precizat ca societatea Canal 7 SRL detine licenta televiziunii TL+ de 18 ani.

TL+ exista de 18 ani si a functionat initial pe reteaua proprie de cablu a societatii Canal 7, care a fost ulterior cumparata de compania RCS&RDS, care a preluat si pachetul majoritar de actiuni la respectiva televiziune.

„Consideram ca suntem o televiziune complexa, cu programe complexe, avem muzica, emisiuni in limba maghiara, stiri de o jumatate de ora in fiecare zi, stiri sportive, talk show-uri cu tematica sociala si politica (…) Surpriza noastra a fost destul de mare in momentul in care, fara nicio avertizare, am fost scosi din reteaua RCS&RDS. Pentru noi este foarte important. Avem angajati care-si pot pierde locurile de munca, deoarece traim din publicitate. Daca nu avem cine sa se uite la noi, nu putem sa ne onoram contractele”, a spus Verba Csaba.

De cealalta parte, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS, a declarat ca, in decembrie 2012, RCS&RDS a modernizat statia din Baia Mare, care primeste un anumit tip de semnal.

„La acel moment, am trimis o adresa catre Canal 7 in care le-am spus noile conditii tehnice de preluare. Au fost doua-trei situatii in care am discutat si pana la urma preluarea semnalului TL+ s-a facut pe costurile RCS (…) Spre sfarsitul anului, am inteles ca nu s-a mai dorit sa se continue aceasta forma de preluare pe costuri tehnice RCS si am introdus in locul postului TL+ alte doua posturi locale (…) Am solicitat inclusiv modificarea de aviz la CNA”, a spus Lucian Mihai. „Din punctul nostru de vedere, in masura in care se poate furniza acest tip de semnal pe care statia il recunoaste in continuare, TL+ va fi prezent in grila din Baia Mare”, a adaugat Lucian Mihai.

Insa, reprezentantii TL+ au spus ca problema pe care o ridica RCS&RDS este una „falsa”.

„Noi am fost preluati pe acelasi sistem pana in data de 28 octombrie, ca si de atunci incoace. Nu s-a schimbat nimic, transmitem analog (…) pentru ca nu avem decat SD, urmeaza sa punem in practica sistemul HD, in consecinta, am dat semnal SD, ni s-a dat pe televizor sistem SD, nu era nimic de schimbat acolo”, au spus reprezentantii TL+, precizand ca au posibilitatea tehnica de a furniza semnalul solicitat de RCS.

Acestia au mai afirmat ca cele doua posturi TV invocate de reprezentantul RCS&RDS nu exista la Baia Mare. „Sunt lacate pe usi de o gramada de vreme (la sediile acelor televiziuni, n.r.). Nu exista niciun angajat. Nu exista nimic”, au spus reprezentantii TL+.

Intrebati de membrul CNA Monica Gubernat cat detine RCS&RDS din piata de cablu din Baia Mare, reprezentantii TL+ au spus: „RCS&RDS are monopol pe aproape intreg judetul Maramures, intre 85-90% este ocupat de RCS&RDS (…) Am facut un demers catre parlamentarii de Maramures in sensul de a ne sprijini pentru o lege ca, acolo unde un operator de cablu detine monopol, sa nu se mai intample situatia de la Baia Mare”.

La propunerea membrului CNA Rasvan Popescu, CNA a decis sa someze RCS&RDS sa intre in legalitate in privinta celor celor doua televiziuni locale TL+ si TV Impact.

Christian Mititelu a spus ca RCS&RDS nu este la prima incalcare a Legii audiovizualului de genul acesta. „De cate ori a facut asta cu alte posturi? (…) Sa nu minimalizam ceea ce ne-a spus reprezentantul TL+ in legatura cu interventia primarului (din Baia Mare, n.r.), daca s-ar intampla asa ceva la Bucuresti si nu la cateva sute de kilometri de Bucuresti, probabil ca noi ne-am scandaliza si am face ceva”, a spus Mititelu.

Pe de alta parte, membrul CNA Lorand Turos a solicitat ca CNA sa faca un control la toti radiodifuzorii din Baia Mare, pentru a vedea daca exista televiziuni care au licente, dar care sunt in fapt inchise.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si satelit din Romania.

sursa: mediafax

Lăsaţi un răspuns