Beniamin Rus este urmarit penal pentru doua fapte prinse in acelasi dosar. Este vorba de o mai veche cunostinta a celor din administratia judeteana, omul de afaceri Beniamin Rus. Acesta administreaza societatea “SC Selina” care a castigat lucrarile de reabilitare a drumului judetean care face legatura intre Baia Sprie si Barsana. Dupa castigarea licitatiei si demararea lucrarilor, firma administrata de Rus a abandonat santierul si a lasat Consiliul Judetean (CJ), beneficiarul proiectului sa dea seama in fata maramuresenilor care asteapta de cativa ani reabilitarea drumului. Mai mult, firma Selina s-a prezentat si la cea de-a doua licitatie organizata pentru continuarea lucrarilor, insa procedurile au fost anulate.
Acum, printr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Oradea, procurorii fac public faptul ca s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de mai multi administratori de firme si oameni din administratie, printre care este atat Beniamin Rus, cat si un vicepresedinte al CJ Bihor. Este vorba de Kiss Alexandru Francisc, vicepresedinte al CJ Bihor, acuzat de luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenite si spalare a banilor. Un alt om de afaceri bihorean, Alexandru Mudura, (administrator al grupului de societati Lotus Market) este acuzat de spalare de bani, iar Bojtor Vilmos-Laszlor este acuzat de complicitate la luare de mita si spalare a banilor. De asemenea, Gheorghe Ioan Roatis, administrator al societatii Martex Trans, este acuzat de spalare a banilor, la fel ca Beniamin Rus, administrator al grupului de societati Selina Oradea, insa in cazul acestuia este vorba despre doua fapte. In acelasi dosar sunt trimisi in judecata si doi cetateni maghiari: Miklossy Ferenc (administrator al societatii Keviep Kft Debretin, Ungaria) si Miklossy Ferenc Laszlo (administrator al societatii East Bau Construct SRL Oradea). Din ordonanta de efectuare a urmaririi penale rezulta ca suspectii au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (Selina si Trameco), dar si o firma din SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul caruia, in perioada 2005 – 2006, a fost disimulata plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre Selina) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii Wasleys Worldwide LLC Washington, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. “Desi societatile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan din Washington la preturi mult mai mari. Cei aproximativ 600.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Rus, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati, le-a platit presedintelui de Consiliu Judetean Bihor la data comiterii faptelor, adica lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc pentru ca acesta sa favorizeze societatea Selina in cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, CJ Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro”, se arata intr-un comunicat al DNA.
Licitatii atribuite prin influenta
Cea de-a doua fapta se refera la faptul ca Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beniamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, prin intermediul caruia, in perioada 2003 – 2004, a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro. Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre Selina) a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlata de Bojtor Vilmos-Laszlo. Achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan din Londra la preturi cu circa 50% mai mari.
Cei 100.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Rus le-a platit lui Kiss Alexandru-Iosif-Francisc si Mudura Alexandru pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat acestea sa fie adjudecate de firmele din grupul Selina. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum si al autoritatilor judiciare din Ungaria, Germania si Olanda.