Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 14 iulie 2024

Tigari mai scumpe din ianuarie

 

tigarete

tigarete

MAJORARI. Pretul tigarilor va creste cu 14% din 1 ianuarie 2010.  Majorarea a fost pusa pe seama modificarii accizei la 1.000 de tigarete si a fost aprobata in urma discutiilor dintre Ministerului Finantelor si producatorii de tigari.

Printr-o hotarare de urgenta, guvernul a aprobat, in sedinta din 29 decembrie, structura accizei totale pentru tigarete, exprimata in echivalent euro pentru 1.000 de tigarete. Astfel, valoarea accizei a fost stabilita la 74 euro l/1.000 de tigarete. Acest nivel este prevazut in Codului Fiscal si va intra in vigoare din 1 ianuarie 2010.

Astfel, prin actul normativ adoptat in sedinta de ieri s-a stabilit structura accizei totale, respectiv de 48,50 euro/1000 de tigarete. La aceasta se mai adauga si valoarea accizei ( ad valorem) pe valoare – adica inca 22% care se aplica pretului maxim declarat de vanzare cu amanuntul. Aceasta structura a avut in vedere evolutia categoriei de pret cea mai vanduta pentru tigarete in perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2009, precum si acciza ad valorem prevazuta in calendarul negociat cu Comisia Europeana pentru atingerea nivelului minim al accizei impus prin directivele comunitare in domeniu.

Potrivit reglementarilor in vigoare, ori de cate ori intervine o modificare a accizei totale exprimate in euro/1.000 de tigarete, structura acesteia in acciza specifica si acciza procentuala se stabileste prin Hotarare de Guvern.

Lăsaţi un răspuns