Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 16 aprilie 2024

Ziua Eroilor Martiri ai Lapusului

ziua eroilor martiri EVENIMENT. Depuneri de coroane, discursuri, slujba religioasa – toate acestea pentru a marca Ziua Eroilor Martiri al Lapusului. Evenimentul a fost organizat, joi, 3 decembrie, la Targu Lapus in prezenta autoritatilor locale si judetene, precum si deputatul Doru Lese. Atmosfera de sarbatoare a fost intretinuta de Fanfara Militara, Corul Barbatesc din Finteusu Mare si artista Cassansra Maria Hausi.

Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Maramures, alaturi de oficialitati judetene a participat la Ziua Eroilor Martiri ai Lapusului. Evenimentul s-a desfasurat la monumental din central orasului Targu Lapus, unde au fost prezenti si pimari ai comunelor din zona (Cupseni, Grosii Tiblesului,Coroieni), precum si un grup de consilieri locali din cadrul primariei orasului, reprezentanti ai Camerei Deputatilor si Senatului, oameni de cultura dar si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe.

Manifestarile au fost deschise cu o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti, dupa care oficialitatile au vorbit despre semnificatia zilei.„Sunt fericit ca azi, intr-o zi  speciala pentru lapuseni, sunt in mijlocul dumneavoastra si putem cinsti impreuna memoria celor care au luptat pentru libertatea poporului roman. Lapusenii cu firea lor blanda dar avand constiinta treaza s-au remarcat inca de la revolutia pasoptista in lupta pentru eliberare nationala si afirmare a identitatii culturale. Rememoram impreuna o zi de joi a patimilor din decembrie 1918, cand in Tara Lapusului faptele eroice s-au scris cu sange intr-un episod eroic sinistru, generat de oprimarea sociala. Azi suntem o natiune libera datorita curajului si sacrificiului uman de acum 91 de ani iar pentru asta trebuie sa fim mandri ca suntem romani. Sa cant?m cu sufletul imnul <Desteapta-te romane !> si sa cinstim aceste zile, cea de 1 decembrie si de asemenea data de 5 decembrie ( Ziua Eroilor Martiri ai Lapusului)”, a declarat Mircea Man.

Lăsaţi un răspuns