Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Returnarea de TVA platita in afara tarii

RAMBURSARE. Incepand cu 15 ianuarie, oamenii de afaceri romani care calatoresc frecvent in afara tarii, isi vor putea recupera mult mai simplu de la stat Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) pe care au platit-o pentru diverse produse si servicii din strainatate. Acest lucru este posibil in baza unei hotarari de guvern (HG 1620/2009) intrata in vigoare in acesta luna.

Industria de IT&C si consultantii sunt categoriile de business care vor beneficia in cea mai mare masura de aceasta noua masura legislativa, datorita faptului ca acestia sunt cel mai adesea solicitati pentru a calatori in interes de serviciu. In baza hotararii de guvern, de acum se va putea returna TVA pentru cheltuieli de cazare, inchirieri stand expozitional si transport. Pana acum, firmele apelau la serviciile unei companii intermediare specializate in recuperarea TVA, care pretindea un procent de 20-40% din suma recuperata. In urma intrarii in vigoare a HG 1620/2009, companiile din Romania vor putea cere rambursarea pe cale electronica, direct la Administratiile Financiare de care apartin.

Hotararea prevede si faptul ca rambursarea TVA poate fi solicitata chiar din cursul anului, in cazul in care suma depaseste echivalentul a 400 EUR, sau dupa ce se sfarseste anul calendaristic, pentru sume de minim 50 EUR.

Lăsaţi un răspuns