Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Mesaj de panica transmis baimarenilor de viceprimarul Istvan Ludescher

Istvan Ludescher

Istvan Ludescher

INFORMARE SAU AVERTIZARE? „Cetateni, pregatiti-va din timp pentru situatii de urgenta”, asa incepe un comunicat de presa transmis astazi de Primaria Baia Mare si semnat de viceprimarul Istvan Ludescher, cel care a preluat si atributiile primarului.

Comunicatul a fost intitulat „Masuri vitale in situatii de urgenta” si nu specifica daca Baia Mare se afla pe lista oraselor cu risc de producere a situatiilor de urgenta in urmatoarele ore, iar Istvan Ludescher, care este si presedintele Comitetului Local pentru situatii de urgenta nu a putut fi contactat pentru a lamuri aceasta situatie.   

 

Dupa o insiruire a situatiilor incluse in categoria „urgente” comunicatul face trimitere la sfaturi pentru cetateni. „Fiecare familie poate fi in situatia de a parasi locuinta. Pentru astfel de cazuri, trebuie sa aveti pregatit rucsacul de urgenta”, se arata in comunicat. De asemenea, informarea transmisa de Primaria Baia Mare si care poarta semnatura viceprimarului care a preluat atributiile primarului face referire si la ceea ce ar trebui sa contina rucsacul de urgenta: perie de dinti si pasta, hartie igienica, cutii de conserva, biscuiti, cafea, sucuri, alimente pentru copii, precum si sacul de dormit,  paturi, cartea de identitate, carnetul de asigurari si bani. De pe lista produselor necesare in situatii de urgenta nu au fost uitate nici incaltamintea si imbracamintea, precum si aparatul radio cu baterii de schimb, telefonul mobil si un fluier.

 

In comunicat se mai arata ca, in cazul in care autoritatile dispun evacuarea din localitati, decizia trebuie respectata.

 

Viceprimarul Ludescher – care este si presedinte Comitetului Local pentru situatii de urgenta nu a putut fi contactat pentru a lamuri daca acest comunicat este doar o informare sau avertizare, ori daca populatia municipiului Baia Mare se afla in pericol, daca exista riscul de evacuare etc.

 

Raspunsul a venit din partea viceprimarului Mircea Dolha. „Populatia nu trebuie sa intre in panica pentru ca Baia Mare nu este in pericol”, a precizat Dolha. „In afara de faptul ca ploua, ca s-au trimis avertizari meteo, in Baia Mare nu au mai aparut alte probleme. Ar fi nevoie de acel rucsac de urgenta in cazul in care s-ar produce accidente grave. Ma refer aici la aparitia unor fisuri la Barajul Firiza. Verificarile care se fac periodic la baraj nu au scos in evidenta astfel de probleme. Deci, populatia poate sta linistita din acest punct de vedere”, a declarat Dolha.

Lăsaţi un răspuns