Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

55 de primarii din judet au probleme financiare

Sandu Pocol i-a prezent situatia premierului

Multe primarii din judet au restante la plata facturilor la intretinere, iar altele nu au bani nici pentru salarii. Dintre cele 76 unitati administrativ teritoriale din Maramures doar 21 au fonduri care sa le ajunga pana la finalul acestui an, iar 55 de primarii se confrunta cu probleme financiare. Pentru a iesi din situatia critica, astfel incat primarii sa nu fie nevoiti sa puna lacat pe sediile administratiilor locale, este nevoie de 39.000.000 lei din care 2.280.000 reprezinta necesarul pentru cheltuieli de personal. Sandu Pocol, prefectul judetului, a inaintat premierului Emil Boc un raport privind sumele de care au nevoie administratiile locale din judet.

La sfarsitul saptamanii trecute, prefectul judetului a participat la intalnirea premierului cu prefectii. Reuniunea a avut loc, la Bucuresti, la Ministerul Administratiei si Internelor, intrunire la care au mai fost prezenti si ministri Traian Igas (ministrul Administratiei si Internelor), precum si Anca Boagiu (ministrul Transporturilor si Infrastructurii). „Discutiile abordate au vizat starea actuala a economiei romanesti, probleme de legislatie, structura proiectului de buget pe anul viitor, accesarea de fonduri europene pentru implementarea de proiecte si legile care se afla in dezbaterea Parlamentului Romaniei. Am primit asigurari ca, Guvernul Romaniei va face in perioada urmatoare, atat cat va fi posibil, eforturi pentru a aloca fonduri la nivel teritorial pentru inchiderea pozitiva, la final de an, a unitatilor administrativ-teritoriale. Am prezentat premierului situatia la nivelul judetului Maramures. Suma necesara la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale pentru inchiderea anului 2010 este de aproximativ 3.900 mii lei, (peste 3.600 mii lei pentru cheltuieli materiale, iar 228 mii lei reprezinta cheltuieli salariale). Fata de alte judete, Maramuresul are 21 de unitati administrativ-teritoriale care nu au probleme financiare la final de an, iar suma de 3.900 mii lei este necesara pentru celelalte 55 de unitati administrativ-teritoriale”, a declarat prefectul.

Solicitarea prefectului vine la mai putin de o luna de cand guvernul a alocat fonduri pentru 25 de administratii locale din Maramures pentru plata unor cheltuieli curente. La sfarsitul lunii noiembrie, 25 de unitati administrativ-teritoriale au primit fonduri pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital. Cea mai mare suma s-a alocat pentru administratia Baia Sprie care va primi 200 de mii lei, Grosii |iblesului 120 mii lei, cate 100 mii lei s-au acordat administratiilor din Farcasa, Dragomiresti Rozavlea, Moisei, Copalnic Manastur. Cate 60 de mii lei au primit orasul Somcuta Mare si Ulmeni, 80 mii lei Salistea de Sus, iar cate 50 mii lei administratiile din Sarasau, Cicarlau, Sacel Bistra, Desesti, Sacalaseni, Satulung, Giulesti, Cupseni, Calinesti, Coroieni, Valea Chioarului, Grosi, Baiut si Leordina.

9 crese in 4 orase

Tot la intalnirea cu premierul de la sfarsitul saptamanii trecute a fosat abordata si problema creselor din mediul urban. „~n ceea ce priveste construirea de noi crese, la nivelul judetului s-a facut propunerea pentru noua unitati de invatamant prescolar, cu o capacitate de 510 locuri. Trei dintre acestea trebuie realizate in Baia Mare, doua in Sighetu Marmatiei si cate una in Baia Sprie si Borsa”, a declarat prefectul. Sandu Pocol a mai precizat ca, la aceasta intalnire, premierul Emil Boc a solicitat, in continuare, prefectilor seriozitate in ceea ce priveste accesarea de fonduri structurale in vederea implementarii de proiecte. De asemenea, va fi continuata accesarea de fonduri pentru proiecte finantate pe masura 322 din programul national de dezvoltare rurala. „Referitor la modernizarea si reabilitarea infrastructurii, pentru anul viitor s-a prevazut in buget suma de patru miliarde euro, resurse financiare care nu includ si fondurile europene din proiecte in curs de implementare sau din cele aflate in curs de aprobare”, a punctat Pocol.

Lăsaţi un răspuns