Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ger de crapa pietrele

La Targu Lapus, mercurul din termometre e scazut la -20 de grade

iarna geroasa

iarna geroasa

Gerul bobotezei nu-i de Boboteaza, ci la finalul lunii ianuarie. Asta s-ar putea spune dupa temperaturile inregistrate in noaptea de 30/31 ianuarie. Vremea a fost geroasa, cele mai scazute temperaturi din judet din aceasta iarna inregistrandu-se la Targu Lapus. In aceasta localitate, mercurul din termometre a scazut la minus 20 de grade Celsius. La fel de frig a fost si in Maramuresul istoric, la Petrova fiind inregistrate temperaturi de -19 grade, iar la Borsa -16 grade.

Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta au precizat ca din cauza temperaturilor scazute, pe mai multe sosele s-a format gheata, drumarii fiind nevoiti sa intervina cu material antiderapant. Cele mai mari probleme din cauza ghetii formate pe carosabil s-au inregistrat pe DJ 186 intre Rozavlea si Stramtura. De asemenea, un tronson de10 km al DN 18 in Pasul Gutai este partial umed datorita zapezii cazute de pe copaci si a apei provenite de pe versantul muntelui.

Temperaturile scazute au favorizat formarea unui pod de gheata pe raul Iza, la Vadu Izei, precum si pe raul Mara si raul Cavnic. Pe raurile Tisa, Viseu, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Firiza, Lapus si Suciu s-a format gheata la mal.

Pentru urmatorul interval vremea va ramane rece, geroasa noaptea si dimineata. Meteorologii au anuntat temperaturi scazute intre 1 si -15 grade, ceata si depunere de chiciura. Semne de incalzire treptata a vremii au fost anuntate abia de la mijlocul saptamanii, cand mercurul din termometre va mai urca cu cateva grade.

Lăsaţi un răspuns