Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 13 iulie 2024

Liberalii nu mai vor sa implice biserica in campanii electorale

Fondurile pentru parohii ar putea fi distribuite prin structurile centrale a cultelor, daca se aproba proiectul de lege initiat de mai multi senatori liberali. Un grup de zece senatori PNL, printre care si maramureseanul Liviu Titus Pasca, a depus un proiect prin care, pentru finantarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor nationale de conducere ale cultelor si ale unitatilor de cult, care le vor distribui catre parohii, motivatia fiind depolitizarea ajutorului financiar.

In expunerea de motive se arata ca, din dorinta de obtinere a voturilor cetatenilor sau pentru a-si spori notorietatea, o parte importanta a clasei politice si a autoritatilor administratiei publice centrale si locale acorda o serie de stimulente financiare din bugetul de stat catre institutii religioase de utilitate publica. „In contextul in care cultele religioase apeleaza la fondurile guvernamentale pentru a-si finanta diverse lucrari de renovare, construire de biserici sau obiecte de cult, am initiat prezentul proiect legislativ de completare a Legii 489/2006 prin care sa fie stabilit un cadru mai imun la politizare pentru finantarea bisericilor”, se mai arata in expunerea de motive.

Conform propunerii legislative, modificarea presupune introducerea in legea a unui articol care prevede: „Pentru finantarea bisericilor, sumele de la bugetul de stat sunt alocate organismelor nationale de conducere ale cultelor recunoscute si ale unitatilor de cult. Cultele si unitatile de cult distribuie sumele alocate catre parohii, in teritoriu, dupa propriile reguli si prioritati”.

Lăsaţi un răspuns