Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 11 mai 2024

Negrut: Indemnizatia pentru persoanele cu handicap grav din nastere trebuie indexata

Cornelia Negrut

Cornelia Negrut

„Am primit o scrisoare emotionanta din partea domnului Marian Carstoiu, din Sighetu Marmatiei, unul dintre oamenii care sesizeaza nedreptatile petrecute în Romania în ultimii ani. Doleanta acestuia este adresata Guvernului, care ar trebui sa indexeze indemnizatia lunara de handicap a persoanelor cu handicap grav din nastere de 200 de lei. Aceasta nu a mai fost indexata de sapte ani, cu toate ca legea prevedea obligativitatea indexarii: „Art. 58 alin (13) Legea 448 2006-Cuantumul drepturilor se actualizeaza anual cu indicele cresterii preturilor de consum, prin hotarare a Guvernului”, sustine deputatul PC Cornelia Negrut.

 

„Petentul sustine ca Guvernul trebuie sa ia în calcul necesitatea unui paragraf special în lege dedicat persoanelor cu handicap din nastere, paragraf necesar în vederea diferentierii clare la nivel de indemnizatie a categoriei persoanelor cu handicap din nastere care are ca unic venit indemnizatia de 200 de lei, fata de cei cu handicap dobandit, care au si alte venituri în afara indemnizatiei de handicap (pensie de invaliditate de la locul de munca pentru ca pana la dobandirea handicapului a putut sa munceasca). Mai mult, domnul Marian Carstoiu sustine ca diferentierea este necesara deoarece astfel  legea poate sa-i apere pe cei care au cu adevarat nevoie. În prezent, dupa cum stiti, persoana cu handicap din nastere nu exista separat în lege, este pusa „la gramada” cu celelalte categorii de handicap, nu are nici un statut, drept pentru care este discriminata si are de suferit. Este evident ca legea actuala face o mare nedreptate persoanelor cu handicap grav înnascut, avand în vedere ca persoanele în cauza nu vor putea munci niciodata si vor fi condamnate sa traiasca din indemnizatia de 200 de lei/lunar. În plus, acesti oameni cu handicap grav din nastere sunt tarati abuziv pe la o comisie la alta, împreuna cu cei care au dobandit handicapul în decursul vietii si au si alte venituri, astfel ajungandu-se la confuzia ca si persoanele cu handicap grav din nastere ar avea alte venituri sau pensii suplimentare. Din cauza acestei confuzii, indemnizatia de 200 de lei a persoanelor cu handicap din nastere nu se mai indexeaza, iar posesorii acesteia au ajuns la capatul rabdarii”, se arata intr-un comunicat de presa al parlamentarului.

„Din nefericire, nici macar ONG-urile care ar trebui sa apere si sa lupte pentru drepturile acestor persoane nu fac mare lucru. Statul nu mai are bani pentru a indexa indemnizatia celor cu handicap din nastere si din cauza realitatii crunte din Romania conform careia, peste noapte, o serie de oameni sanatosi au intrat în posesia unor certificate de handicap dobandit. Consider ca Guvernul Romaniei si Ministerul de resort trebuie sa indexeze de urgenta pensiile persoanelor cu handicap din nastere, si, în acest sens, am înaintat o solicitare oficiala pentru indexarea acestor pensii concomitent cu cele de stat”, sustine deputatul.

 

Lăsaţi un răspuns