Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Reprezentantul Fundatiei Ramses, trimis in judecata pentru fals in inscrisuri

romi caramidariAdrian Moldovan, reprezentantul Fundatiei Ramses, trimis in judecata pentru fals in inscrisuri. Acesta este acuzat de infractiuni de fals in inscrisuri si folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care au dus la obtinerea pe nedrept a unor fonduri europene. Fundatia a demarat proiecte si in Maramures, la Ulmeni, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013- Investeste in oameni!

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in 1 septembrie 2008, Fundatia Ramses – Fundatia pentru Dezvoltarea Sociala a Romilor Dej, reprezentata prin Moldovan Adrian, a depus o cerere de finantare pentru realizarea proiectului “De la traditie la modernism, productia de caramida ceramica a romilor”. Costul total al proiectului, conform cererii de finantare este de 55.500 euro din care 10% contributia financiara a solicitantului, iar contributia europeana 90% din fonduri PHARE.
Conform Formularului de Cerere de finantare, proiectul avea ca scop “realizarea unei structuri generatoare de venit, de tipul intreprinderii sociale pentru comunitatea de romi din Caşeiu” iar principalele activitati ce urmau a se realiza in cadrul proiectului constau in organizarea de cursuri de calificare a persoanelor de etnie roma in meseria de zidar si, in final, infiintarea unei unitati economice de tip SRL (actionar Fundatia Ramses) avand ca obiect de activitate fabricarea caramizii ceramice.

In 30.11.2008 a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila. In urma probatiunii administrate in cauza s-a stabilit ca, pentru justificarea unor cheltuieli nereale a unor sume de bani primite ca finantare europeana, inculpatul Moldovan Adrian a intocmit acte false pe care le-a prezentat autoritatii contractante privind relatiile cu o serie de persoane fizice autorizate si societati comerciale, astfel ca, din suma totala de 44.955 euro, suma de 19.870,28 euro, a fost cheltuita de inculpat in interes propriu, deci in afara proiectului.
Pentru a-şi atinge scopul, inculpatul s-a folosit de mai multe persoane, profitand de relatiile de rudenie sau amicitie existente intre el si aceste persoane, de increderea acestora, niciunul din participanti necunoscand caracterul fals al actelor intocmite de Moldovan Adrian.
Actele false au fost folosite de acelasi inculpat in 2009 şi apoi in 2011 la autoritatea contractanta pentru crearea aparentei de legalitate a cheltuirii sumelor acordate in cadrul contractului cu finantare europeana.
In cauza nu s-au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii pagubei, deoarece nu au fost identificate bunuri imobile sau mobile care sa fie detinute de inculpat.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Dej.

 

 

Lăsaţi un răspuns