Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Comunicare cu botniţă şi lesă

Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României.

Asta spune Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public. Prevederile legii par a fi o necunoscută pentru şefii unor instituţii publice din judeţ, iar alţii cunosc legea, dar o aplică opţional.

Aceeaşi lege mai spune că prin informaţie de interes public se înţelege orice înştiinţare care priveşte activităţile sau rezultă din acţiunile unei autorităţi sau instituţii publice, indiferent de suportul, de forma ori de modul de exprimare a informaţiei. Asigurarea de către autorităţi şi instituţii a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care s-au înfiinţat birourile de presă.

Numai că, unii şefi de instituţii nu le dau „drumul la lesă” purtătorilor de cuvânt, iar relaţia cu presa seamănă câteodată cu cea dintre liderii partidelor politice partenere ale USL. Nu facem alte comentarii, pentru că ştim că pe grămada de gunoi cocoşul este rege.

Lăsaţi un răspuns