Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Fonduri solicitate la guvern pentru indiguiri pe raul Viseu

Instituţia Prefectului solicită 4.500.000 lei pentru stoparea eroziunii şi refacerea malului

4.500.000 de lei – aceasta este suma pe care Instituţia Prefectului a solicitat-o pentru stoparea eroziunii şi refacerea malului râului Vişeu, în zona localităţii Bistra. Suma a fost stabilită după evaluarea făcută în localitate, pentru constatarea şi stabilirea măsurilor menite să înlăture situaţia de urgenţă din zonă.

Instituţia Prefectului Maramureş a iniţiat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea din Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, a sumei de 4.500 mii lei. Suma a fost solicitată pentru realizarea unor lucrări de punere în siguranţă a unor construcţii hidrotehnice în zona comunei Bistra. Anton Rohian, prefectul judeţului, a arătat că problemele în această zonă au apărut încă din luna decembrie 2010, când, pe fondul precipitaţiilor abundente abundente care au generat creşterea debitului râului Vişeu, malul a cedat. Consolidările care existau la acea vreme au fost distruse pe o lungime de aproximativ 130 de metri. În perioada decembrie 2010 – martie 2013 eroziunea a avansat cu circa 1 – 1,7 m, determinând fisurarea părţii carosabile a drumului judeţean care se află în vecinătate. Inspecţiile efectuate în lunile ianuarie, februarie 2014 de către specialişti de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, de la Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au scos în evidenţă pericolul de surpare.
“Din cauza acestei situaţii de urgenţă există pericolul de pierdere a stabilităţii drumului. Crăpăturile s-au extins şi pe singura bandă de circulaţie dinspre calea ferată. De asemenea, se pune în pericol şi calea ferată care face legătura între Salva şi Sighetu Marmaţiei, astfel încât localitatea Valea Vişeului cu 480 gospodării şi o populaţie de 1.420 locuitori va fi izolată rutier şi feroviar”, a declarat prefectul. Proiectul a fost transmis la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Aministraţiei Publice în vederea promovării.

 

Lăsaţi un răspuns