Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Biserici de lemn puse în valoare cu finanţare prin POR

„Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” – un proiect aproape de final

Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş a organizat conferinţa de prezentare a stadiului proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”.

biserica-de-lemn-din-Desesti

Proiectul „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord” are ca scop punerea în valoare a bisericilor de lemn din Maramureș pentru 16 localități: Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Budești, Călinești, Copalnic-Mănăștur (sat Cărpiniș), Desești, Ieud – sat Ieud – deal, Ocna Șugatag (Sat Șugatag), Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălășeni, Șișești (sat Plopiș și Șurdești). Prin acest proiect se dorește, de asemenea, facilitarea accesului spre aceste monumente prin reabilitarea structurii rutiere din proximitatea lor, prin amenajarea unor parcări, prin reabilitarea împrejmuirilor monumentelor și prin realizarea unui iluminat arhitectural care să pună în valoare aceste monumente.
Proiectul „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord” este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013.

 

Proiectul este în valoare de 19.851.274,44 lei şi presupune punerea în valoare din punct de vedere turistic şi cultural a 16 biserici de lemn, opt dintre ele fiind monumente UNESCO. Lucrările au vizat amenajarea parcărilor şi a iluminatului, reabilitarea gardurilor de împrejmuire, construirea în fiecare locaţie a unui Centru de Informare Turistică. Mare parte dintre lucrări sunt deja finalizate, urmând ca în curând constructorul să facă notificările pentru demararea recepţiilor.

Nivelul de realizare a contractelor de lucrări a fost prezentat de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu şi de managerul de proiect, Claudia Maria Breban – director al Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

Un comunicat al CJ Maramures arata ca pentru contractul de achiziţii a serviciului de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de specialitate s-a realizat 100%, organizarea de şantier – 100%; reabilitarea drumurilor de acces şi circulaţie în zona turistică (lucrări de drumuri, poduri şi apărări de mal) – 90%; amenajarea de parcări pentru autoturisme şi autocare în punctul de acces/vizitare în proximitatea obiectivului – 90%. De asemenea s-au realizat alei pietonale – 90%; realizarea iluminatului stradal, ornamental şi arhitectural – 90%; construirea unui punct de informare turistică / sală de expunere; punctele de informare turistică, realizate în regim P, având suprafaţa construită şi desfăşurată de 40 m², situate în apropierea bisericilor – 95%; alimentarea cu apă a punctului de informare turistică din surse locale individuale sau prin racordarea la sistemul centralizat de alimentare cu apă – 50%. Canalizarea apelor uzate provenite de la punctul de informare turistică şi asigurarea epurării acestora prin racordare la sisteme de canalizare existente sau prin realizarea de mini-staţii locale – 60%; supravegherea lucrărilor prin diriginţi de specialitate – 90%; asistența tehnică – 90%.

Plăţile la furnizori, după recepţii parţiale şi finale ale lucrărilor, pe bază de documente legale de decontare (situaţii de lucrări, facturi, recepţii pe parcurs, PV lucrări ascunse etc.) sunt realizate în proporţie de 75,82%.

 

Lăsaţi un răspuns