Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
marți, 23 aprilie 2024

Elevii din Şomcuta Mare încurajaţi să iubească mediul

Elevii de la Şcoala Generală din Şomcuta Mare sunt încurajaţi de cadrele didactice să iubească natura. În acest sens a fost demarat un proiect denumit „Nouă ne pasă” cu scop de a “trezi“ conştiinţa participanţilor cu privire la viitorul sumbru care ne aşteaptă, dacă factorii ce duc la dezechilibre naturale nu sunt limitaţi. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Șomcuta Mare.

mediu4

„Proiectul urmăreşte implicarea elevilor, cadrelor didactice şi a comunităţii locale în acţiuni ecologice, dezvoltarea conştiinţei şi a conduitei ecologice la elevi bazată pe respectul faţă de natură şi protecţia mediului, transformarea comportamentelor cotidiene ale elevilor în stiluri de viaţă ecologice, economice, sănătoase şi durabile prin întreţinerea unui ambient curat, responsabilizarea pentru prevenirea poluării şi gestionarea resurselor fără a periclita echilibrul mediului şi sănătatea comunităţii. Elevii claselor primare împreună cu inspectorul de mediu din cadrul primăriei, Ioana Marcuş, au început derularea activităţilor acestui proiect”, a declarat prof. înv. Ildiko Grama, iniţiatoarea proiectului.

mediu 1

 

Lucrări premiate

Proiectul este structurat pe mai multe capitole, unul dintre acestea fiind „Zece paşi paşi pentru un mediu mai curat” şi implică o expoziţie de desene şi îndemnuri eco (desene sugestive şi mesaje despre ecologie). Acest capitol a fost finalizat în aceste zile, la expoziţie fiind prezent şi responsabilul pe probleme de mediu din cadrul administraţiei locale, care le-a vorbit elevilor despre importanţa respectării regulilor pentru un mediu curat. Cele mai bune lucrări au fost premiate, fiind acordate mai multe premii pentru elevii din clasele primare. Printre acestia se regasesc Alex Lenghel, Mihai Sima, Luca Mădăras-Aluaş, Iulia Dale.

mediu 3

mediu 2

 

Ecologizarea parcului

Un alt capitol a fost intitulat „Un om – un pom” – acţiune de plantare de răsaduri în curtea şcolii, dar şi „Micul ecologist”, acţiune ce constă în colectarea selectivă de deşeuri. Tot în cadrul acestui proiect se va demara o acţiune de ecologizare a Parcului Horea şi a zonei verzi de la Clubul Elevilor din localitate, o acţiune de ecologizare a Pădurii Corneasa. Un alt capitol se numeşte „ Un mediu curat – o lume sănătoasă”, în cadrul acestuia fiind organizată o expoziţie cu tema “Protejarea mediului” cu ocazia zilei de 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului.

 

Containere pentru colectare selectivă

„Administraţia locală s-a implicat în acest proiect şi a pus la dispoziție containere pentru colectarea selective a deșeurilor. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului contribuie la dezvoltarea și implicarea copiilor în protejarea mediului înconjurător, conștientizarea importantei protejării apei, aerului, solului,factori importanți în dezvoltarea și creșterea sănătoasă”, a declarant Ioana Mărcuș, inspectorul  de mediu din cadrul Primăriei Șomcuta Mare.

 

 

Lăsaţi un răspuns