Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 27 aprilie 2024

Protest în spitale

Federaţia Sindicală „Hipocrat ” din România – FS „Hipocrat ” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – CFSMR , federaţii membre CNS „Cartel ALFA”, încep de astăzi seria de proteste anunţate. Acestea debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.

medicDecizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu ministrul Sănătăţii la începutul  săptămânii trecute, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac.

Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Solicitarile vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, dar şi acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat. Sindicaliştii din Sănătate mai cer respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă. Se mai solicită asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Greva japoneză va dura toată săptămâna, iar în cazul în care revendicările nu vor fi coluţionate, în 31 martie se va trece la pichetarea Ministerului Muncii, cu depunerea revendicărilor amintite, iar în 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, va fi pichetat Ministerul Sănătăţii. Calendarul protestelor mai prevede pentru perioada 11-17 aprilie o grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore, iar din 18 aprilie se va intra în grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor.

Lăsaţi un răspuns