Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

Viceprimarul de Vişeu strange semnaturi pana se pronunta Înalta Curte

Adrian Nicolae Filip, viceprimar al orașului Vișeu de Sus (UNPR) și fost consilier local, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Cu toate că ANI a finalizat raportul de incompatibilitate încă din 2014, Filip s-a adresat instanţei, iar procesul încă nu a fost finalizat. De 7 luni, dosarul lui Filip zace la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

adrian-filip00

Cazul vine după ce Filip a fost depistat că deținea în același timp funcția de ales local și asociat de firmă. Mai mult, în calitate de agent economic, Filip a încheiat contrat cu Primăria Vișeu de Sus pentru executarea de lucrări.

 

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deținut calitatea de asociat (19 mai 2010 – 20 iulie 2011), iar soția sa a deținut atât calitatea de asociat (5 martie 2009 – 20 iulie 2011), cât și funcția de administrator (5 martie 2009 – 10 octombrie 2011), a încheiat cu Primăria Orașului Vișeu de Sus contracte de executare lucrări, în valoare totală de 288.292,03 lei, se arată într-un comunicat al ANI. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai arată ANI.

Raportul ANI a fost atacat în instanţă. În vara anului trecut, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate Agenţiei de Integritate, sentinţa fiind executorie, însă Filip a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din luna iulie şi până acum doarul lui Filip încă nu a primit termen de judecată.

Pana cand instanta se va pronunta, Filip se gandeste la o noua candidatura, insa, de aceasta data pentru functia de primar al orasului Viseu de Sus. Chiar daca a fost la conducerea organizatiei locale a UNPR, Filip a inceput sa stranga semnaturi pentru o candidatura din postura de independent in alegerile de la inceputul lunii iunie.

Lăsaţi un răspuns