Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 27 mai 2022

Zile libere de Paşte, în funcţie de cult

Două zile libere sunt acordate prin lege de Paştele catolic. Zilele libere declarate sunt 27 şi 28 martie (duminică şi luni). Conform legii, românii au 12 zile libere în 2016, stabilite pentru sărbători publice sau religioase  (Paste, Craciun, Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, Ziua Muncii etc) , dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend.

paste-catolic-6În 2016, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) coincide cu prima zi de Paşte (ortodox).

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, în zilele declarate libere, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Mircea Onea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Tertitorial de Muncă, a precizat că în conformitate cu prevederile Codului Muncii angajaţii beneficiază de două zile libere de sărbătorile pascale, în funcţie de cult.

 

Lăsaţi un răspuns