Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Parteneriat pentru ”Apa noastră cea de toate zilele…”

Elevii de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare (director Alexandru Nuță şi director adjunct Ioana Popovic) au răspuns invitaţiei primite de la S.C. Vital S.A. de a aniversa alături de întreaga comunitate la Ziua Mondială a Apei.

copii in proiect apaActivitatea elevilor s-a derulat în cadrul proiectului „Studiu integrat privind contribuţia ecosistemelor din ariile protejate Natura 2000: Pricop-Huta-Certeze şi Tisa Superioară la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale” (SIENPHCTS).

Proiectul SIENPHCTS este implementat în perioada 14 septembrie 2015-1 septembrie 2016, prin Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, având ca promotor Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca și parteneri Asociaţia Heidenröslein, Baia Mare și Norwegian Institute of Nature Research, Trondheim, Norvegia.

 

Proiectul este dezvoltat pe două componente esenţiale: una de cercetare şi evaluare a biodiversităţii siturilor gestionate şi o alta de instruire, informare, conştientizare şi sensibilizare a publicului larg cu privire la beneficiile furnizate de serviciile ecosistemelor.

Această zi din calendarul ecologic a fost aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din 1992. Sărbatoarea este de o reală importanţă, mai ales, pentru că apa este una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii. Marcarea acestei zile a fost un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este absenţa apei sau poluarea ei. Henri Coandă afirma că “Secretul longevității e apa pe care o consumăm.”

Activitatea extrașcolară la care au participat elevii se încadrază în cea de-a doua componentă a proiectului SIENPHCTS având drept scop conştientizarea elevilor şi adulților față de efectele negative determinate de scăderea rezervelor de apă a Terrei și de poluarea ecosistemelor acvatice.

S-a urmărit formarea unor abilităţi de viaţă responsabile faţă de mediu în rândul elevilor şi a familiilor lor, abilităţi cuantificabile printr-o gospodărire rațională a rezervelor de apă care să genereze o îmbunătăţire a calităţii apei, dar şi o economisire a acesteia în locuinţele proprii.

        Grupul ţintă l-a constituit elevii claselor a V-a şi a VI-a, coordonaţi de profesorii : Amalia Ardelean, Loredana Lörincz, Minodora Grumaz şi Mădălina Medan. Elevii au vizitat staţia de tratare a apei, laboratorul de analize fizico-chimice şi microbiologice din cadrul S.C. Vital S.A., unde au putut face anumite analize ale apei pe care o consumă. Întreaga atmosferă a fost animată de mascota ”Picătura de apă”.

Membri Clubului Verde de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare și  Maria Magdalena Payer mulțumesc tuturor partenerilor şi colaboratorilor care i-au sprijinit în realizarea acestei acțiuni: S.C. Vital S.A, în special directorului Alexandrina Bancoș, Garda Ecologică Baia Mare, S.C. Remat Maramureş S.A., Asociaţia de Ecoturism „Opaiţul Rodnei” și Asociația de Părinți de la Școala ”Lucian Blaga”.

Lăsaţi un răspuns