Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 12 septembrie 2024

PS Iustin Sigheteanul la hram împărătesc

Azi, sâmbătă, 21 mai, în sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu acest hram din municipiul Satu Mare, paroh preot Ioan Socolan, protoiereul Sătmarului. Înconjurat de credincioşii sătmăreni, cu această ocazie P.S. Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură.

hram satu mareDin soborul slujitor au făcut parte peste 25 de preoţi şi diaconi din municipiul Satu Mare şi Baia Mare, precum şi din parohiile apropiate.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Ramona Boitor-Socolan.

 

Un hram împărătesc, pe măsura Sfinţilor săi ocrotitori

De o sărbătoare cu foarte multă lumină, cu linişte, împăcare şi smerenie, o sărbătoare cu adevărat împărătească, pe măsura Sfinţilor săi ocrotitori, Sfinţilor Împăraţi Întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, a avut parte biserica din Satu Mare, în cadrul căreia îşi desfăşoară păstorirea preoţii din trei parohii cu acelaşi nume, numerotate I, II şi III.

Este vorba de o biserică ce are o istorie nu prea veche, o istorie de prin 1990. Situată la capătul  podului „Golescu” de peste râul Someş, care străbate oraşul, ideea construirii acestei biserici a început în 10 ianuarie 1990, cu depunerea unei cereri la municipalitate, de ridicare a ei, aprobată, iar în acelaşi an, la 21 mai, a fost sfinţit locul şi pusă piatra de temelie.

Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată de sărbătoarea împărătească a Învierii Domnului Iisus Hristos din 1992, afară, în jurul unei cruci, până în toamnă fiind construită şi o biserică provizorie, în care se va sluji până în 4 martie 2004.

 

Împărăteasa Elena – exemplu de mamă creştină

Înconjurat de credincioşii sătmăreni, cu această ocazie P.S. Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, exemplu de mamă creştină, şi despre Împăratul Constantin cel Mare, care, de la preluarea puterii, a dat libertate de manifestare creştinilor, prin Edictul de la Milano, din 313, sub toate aspectele, şi a scutit bisericile de dări. El a oprit, prin deciziile sale, schingiuirea, timp de 300 de ani, a creştinilor, care erau prigoniţi pentru simplul motiv că credeau în Iisus Hristos Mântuitorul.

Ca mare şi bun creştin, Constantin cel Mare a convocat Sinodul I ecumenic de la Niceea, în cadrul căruia s-au stabilit, pe lângă alte lucruri importante pentru creştinism, şi primele capitole din Simbolul de Credinţă al creştinilor ortodocşi, Crezul.

Împărăteasa Elena a fost primul pelerin creştin la Locurile Sfinte, dar şi primul arheolog creştin, pentru faptul că a descoperit Crucea pe care a fost Răstignit Mântuitorul.

 

Dumnezeu a vrut biserică într-un loc nisipos

Biserica din Satu Mare s-a construit cu eforturi uriaşe, pe un teren nisipos, pe albia veche a râului Someş. De fapt, la început, biserica s-a construit în jos, în pământ, de la adâncimea de 12 metri, pentru că avea nevoie de o infrastructură foarte solidă. Cu toate că terenul era inadecvat pentru o asemenea construcţie, Dumnezeu aşa a vrut ca să aibă aici casa Sa, pe cupola căreia s-a înălţat crucea în urmă cu doi ani. Este, deci, terminată „în roşu”, cum se spune. Un locaş de rugăciune şi închinare, a cărei fundaţie are adâncimea de 12 m, cam cât un bloc cu patru etaje!

Deocamdată, se slujeşte în subsolul, foarte generos ca spaţiu, în care încap mai bine de 2.000 de creştini. Acum, la hram, subsolul a fost plin, iar pe afară mai erau câteva sute de credincioşi.

 

Un hram cinstit de oficialităţi

Un oaspete de seamă au avut credincioşii prezenţi azi în biserica „Sfinţii Împăraţi Întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena”, la hram: diplomatul şi fostul ministru Teodor Meleşcanu, care a venit să se roage împreună cu ei.

Au mai fost prezenţi: Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Octavian Petric, fostul ministru Ovidiu Silaghi, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Corca, managerul Spitalului Judeţean, Marcela Papici, fostul prefect Eugeniu Avram.

 

Binecuvântarea Centrului Social „Mitropolit Sebastian Rusan”

După Sfânta Liturghie, P.S. Iustin Sigheteanul a binecuvântat Centrul Social „Mitropolit Sebastian Rusan”, ctitorit de Asociaţia „Acoperământul Maicii Domnului”, coordonată de pr. Gabriel Gorgan, Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” II.

Asociaţia „Acoperământul Maicii Domnului” asigură, pentru 80 de copii, de trei ori pe săptămână, câte o masă caldă, plus oferă pachete pentru nevoiaşii din parohie.

Mitropolitul Sebastian Rusan (1884-1956) a fost protopop de Satu Mare, Episcop al Maramureşului, Arhiepiscop de Suceava şi Maramureş, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (1950–1956). Este un Ierarh al Bisericii Ortodoxe, de la a cărui trecere la Domnul s-au scurs 60 de ani şi pe care trebuie să-l cinstim pentru multele lucruri pe care le-a făcut în timpul păstoririi sale în Maramureş şi Moldova.

 

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns