Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Rechizitoriul lui Cherecheş aproape de final. DNA vrea să evite presiunile

Cătălin Cherecheş, primarul de Baia Mare – suspendat din funcţie, ar putea fi trimis, în curând, în judecată, în dosarul în care este urmărit penal şi arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Asta reiese din cererea depusă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la Curtea de Apel Cluj.

În cazul în care Cherecheş va fi trimis în judecată, dosarul ar trebui să se judece la Tribunalul Maramureş, însă DNA a formulat deja o cerere în vederea desemnării unei alte instanţe, de pe raza de competenţă a Curţii de Apel Cluj, care să judece cauza. Această cerere de strămutare a dosarului se va judeca peste o săptămână, în 23 mai, la Curtea de Apel Cluj.

dna-sigla„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj a înaintat o CERERE DE DESEMNARE A ALTUI TRIBUNAL PENTRU JUDECAREA ÎN PRIMĂ INSTANŢĂ în cazul în care se va emite un rechizitoriu în dosarul penal nr. 256/P/2015, aflat în curs de efectuare a urmăririi penale. În cerere s-a menţionat că, în dosarul cu numărul …., se efectuează acte de urmărire penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic art. 35 alin. 1 Cod penal. Totodată parchetul arătat că, în această cauză, competenţa de a judeca dosarul în primă instanţă ar reveni Tribunalului Maramureş”, se arată într-o informare transmisă de Curtea de Apel Cluj.

Conform Codului Penal în cazul respingerii cererii de desemnare a altei instanţe pentru judecarea cauzei formulate, în aceeaşi cauză nu mai poate fi formulată o nouă cerere pentru aceleaşi motive.

În Codul de Procedură Penală se arată că strămutarea judecării unei cauze de la un tribunal la altul se cere atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor instanţei este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calităţii părţilor ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice.

Lăsaţi un răspuns