Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 25 aprilie 2024

P.S. Iustin Sigheteanul: Biserica lui Iisus Hristos este unică

Duminică, 12 iunie 2016, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Băbăşeşti, Protopopiatul Satu Mare, preot paroh Adrian Arba.

smDin sobor au făcut parte pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, şi preoţi din parohii din apropiere, colegi de facultate ai preotului paroh şi diaconi.

Târnosirea bisericii a fost făcută cu respectarea tuturor regulilor de sfinţire, atât în interior, cât şi în exterior: punerea în piciorul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, a Documentului de sfinţire, semnat de întreg soborul de preoţi şi diaconi, iar pe tabla Sfintei Mese, în patru colţuri, a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti – Matei, Ioan, Luca şi Marcu –, ungerea Sfintei Mese şi a bisericii cu Sfântul şi Marele Mir în şapte părţi, pentru că şapte sunt darurile Sfântului Duh, multe şi importante rugăciuni de târnosire.

Sfântul Altar şi Sfânta Masă au fost reorganizate după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, făcute astfel încât să dureze sute de ani de acum înainte.

Cu ocazia târnosirii, biserica a primit, pe lângă hramul istoric „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” şi al doilea hram, „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, 2016 fiind „Anul Comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”.

Construcţia bisericii, din piatră şi cărămidă, a început în 1893.

Pictarea bisericii a fost realizată în anii 1983-1984, de către soţii Ioan şi Doina Szekessy.

În cei 120 de ani de existenţă, biserica a fost renovată de mai multe ori, iar cele mai importante lucrări au fost executate din 1995 până azi, sub păstorirea părintelui Adrian Arba şi sub directa îndrumare a P.S. Iustin Sigheteanul. Astfel, au fost făcut un iconostas nou, sculptat în lemn de stejar, în anul 2000, de către meşterul Mircea Vasile, două tetrapoade în faţa Sfântului Altar, un analog, stâlpi de susţinere a balconului pentru cor. Icoana Maicii Domnului a fost împodobită cu o ramă sculptată din lemn de stejar. De asemenea, exteriorul bisericii a fost tencuit în terasit, s-au schimbat mobilierul şi băncile vechi din biserică, cu altele noi, din lemn de stejar sculptat, executate de meşterul Gavril Olah, s-a pardosit interiorul bisericii cu parchet din stejar, s-a extins soleea şi s-a placat cu granit, la fel fiind placat şi Sfântul Altar, s-a reorganizat Sfântul Altar şi s-a rezidit Sfânta Masă, s-a cumpărat mobilier nou în Sfântul Altar, au fost cumpărate 10 veşminte preoţeşti noi. Vechile geamuri au fost înlocuite cu altele noi, cu vitralii, au fost cumpărate 5 policandre noi, s-a introdus încălzirea centrală pe combustibil solid, s-a construit o capelă de cimitir, s-a îngrădit cimitirul, s-au turnat alei şi s-au amenajat alei cu flori, s-a înzestrat biserica cu icoane, cărţi, covoare şi obiecte bisericeşti noi. Practic neatinsă a rămas doar pictura din ceea ce a fost biserica înainte, restul fiind înnoit, a spus preotul paroh.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă în aer liber, aşezată în curtea bisericii. Răspunsurile de la strană au fost date de un grup de teologi, dirijaţi de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu, care este şi dirijorul corului Catedralei Episcopale din Baia Mare.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la Evanghelia duminicii, a Rugăciunii lui Iisus sau Rugăciunea Arhierească şi la semnificaţia duminicii a şaptea după Paşti a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, la care au fost întocmite primele 7 articole din Simbolul de Credinţă. Arhiereul le-a explicat credincioşilor deosebirea dintre Biserica lui Iisus Hristos, care este unică, şi aduce în faţa credincioşilor doar învăţăturile Mântuitorului din Sfânta Scriptură, şi confesiuni, care aduc şi învăţături lumeşti.

Pentru activitatea pastoral misionară, edilitar-gospodărească, social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii, preotul paroh Adrian Arba a fost distins cu rangul de iconom stavrofor şi dreptul de a purta Sfânta Cruce, primind şi Gramata Episcopală care îi atestă acest rang. Consiliul Parohial şi binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

La slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost prezenţi deputatul Octavian Petric, consilierul judeţean Vasile Ciocan şi primarul nou ales al comunei Medieşu Aurit şi neinstalat încă Mihai Radu Iancu.

Parohia Băbăşeşti, Protopopiatul Satu Mare, suprapusă satului cu acelaşi nume, este aşezată peste o veche localitate romană, din care au fost descoperite gropi rectangulare cu pereţi arşi, gropi de provizii şi urma unei construcţii alungite. Este vorba de o aşezare rurală, cum complexe răsfirate.

Prima atestare documentară a localităţii Băbăşeşti datează din 1512, ca sat aparţinător comunei Medieşu Aurit.

Istoria satului se referă la donarea lui, la 1664, Colegiului reformat din Satu Mare, apoi intrarea în posesia Ordinului Iezuit, iar după dizolvarea acestuia, intrarea în posesia regelui. În secolul al XIX-lea satul este împărţit, după cumpărare, între 8 familii nobiliare.  Azi satul este format din 600 de ortodocşi, doar 11 persoane făcând parte din diferite confesiuni.

Satul, situat în apropierea râului Someş, a fost inundat în totalitate, în luna mai 1970, casele făcute din vaioage (pământ bătut nears) au fost distruse în cea mai mare parte.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns