Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 15 iulie 2024

Judecătorul Năsui – trimis în judecată

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus trimiterea în judecată a judecătorului Gabriel Năsui, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri. Odată cu judecătorul a fost trimis şi cel care i-a dat mita.

judecator gabriel nasuiProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

NĂSUI GABRIEL ADRIAN, la data faptelor judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– luare de mită,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,

BABOŞ CRISTIAN IOAN, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– dare de mită,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Năsui Gabriel Adrian, în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca, a acceptat și primit cu titlu de mită de la inculpatul Baboş Cristian Ioan foloase necuvenite în valoare totală de 3.740 euro. Aceste foloase au fost primite de magistrat pentru a emite o sentință favorabilă într-o cauză civilă în care inculpatul Baboş Cristian Ioan avea calitatea de reclamant.
În perioada 30.05 – 03.06.2013, pentru a induce în eroare organele de anchetă, cei doi inculpați au întocmit în fals, în dublu exemplar, un înscris sub semnătură privată, antedatat 19 decembrie 2008, în care se făcea, în mod nereal, dovada că magistratul „a achitat” suma de 3.740 euro inculpatului Baboş Cristian Ioan.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei de 3.740 euro depusă de inculpatul Năsui Gabriel Adrian, la o unitate bancară şi indisponibilizarea acesteia la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau a instanţei de judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Târgu Mureş, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

****

Judecătorul Gabriel Năsui a fost exclus din magistratură în iunie 2013 de către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a fost acuzat în presa din Cluj că a petrecut un sejur într-o staţiune elveţiană, alături de un om de afaceri, faţă de care a dispus ulterior o soluţie favorabilă, într-un litigiu comercial.   In 2011, Gabriel Năsui a mai primit o sancţiune disciplinară, prin care salariul i-a fost cu diminuat 15 % timp de 3 luni, pentru conflict de interese, după ce şi-a favorizat soţia. La termenul din 5 mai 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat decizia de excludere din magistratură şi a dispus mutarea disciplinară a judecătorului Gabriel Năsui la Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătorul Adrian Gabriel Năsui este originar din Maramureș şi între anii 1997-2000 a fost medic rezident în specialitatea Chirurgie toracică la Spitalul Județean de Urgență Cluj.

foto: adevarul.ro

Lăsaţi un răspuns