Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Jurământ şi suspendare. Cherecheş scos din Primăria Baia Mare pe uşa din dos

Primarul de Baia Mare, Catalin Chereches a depus astăzi juramantul de investire in functie. In prezenta majoritatii membrilor Consiliului Local Municipal, primarul Chereches a fost investit in functia de primar. Asta, dupa ce, in sedinta de constituire a Consiliului Local Municipal Baia Mare din data de 24 iunie a.c. s-a dat citire incheierii prin care s-a dispus validarea alegerii in functia de primar al municipiului Baia Mare a lui Catalin Chereches din partea Coalitiei pentru Baia Mare.

chereches-juramantLa evenimentul de azi au participat si presedintele si vicepresedintii Consiliului Judetean Maramures, precum si Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul.

Presedintele de sedinta, Stefan Lupsa, i-a urat mult succes primului gospodar al urbei in materializarea proiectelor pe care acesta si le-a propus pentru noul mandat de primar.

La final, Catalin Chereches s-a adresat asistentei si in mod special consilierilor locali, cerandu-le acestora – printre altele- ca sa nu lase orasul acesta sa moara. Catalin Chereches si-a exprimat bucuria de a simti o picatura de libertate si de fi prezent iar in Baia Mare, chiar daca pentru putin timp, cu speranta ca va reveni curand acasa.

“Am venit azi acasa , am venit acasa cu foarte mult dor de Baia Mare si cu foarte multa dragoste pentru baimareni. Am venit acasa pentru a indeplini o datorie de onoare pentru oras, pentru baimareni si pentru sufletul meu. Am venit astazi acasa pentru a depune juramantul pentru functia de primar al municipiului Baia Mare. Am venit astazi acasa pentru ca, in fata baimarenilor, sa depun cu onoare si cu demnitate acest juramant, pentru binele baimarenilor si pentru binele acestui oras. Doresc sa le multumesc oamenilor din acest oras pentru ca mi-au fost alaturi si pentru ca imi sunt alaturi. Vreau sa le multumesc celor care mi-au ramas prieteni, vreau sa le multumesc si celor ce nu mi-au ramas prieteni. Vreau, astazi, venind acasa, sa le multumesc baimarenilor pentru ceea ce m-au invatat…si am invatat de la toti baimarenii si maramuresenii nostri ce inseamna sa fii demn, ce inseamna sa fii mandru, ce inseamna sa fii curajos, ce inseamna sa fii mereu cu fruntea sus, ce inseamna sa mergi cu demnitate si onoare inainte, ce inseamna sa crezi in Dumnezeu, dar sa crezi si in oamenii de langa tine. Le multumesc pentru aceasta lectie pe care am invatat-o zi de zi de cand m-am nascut in acest oras. Le multumesc pentru increderea lor si le multumesc ca pe parcursul multor luni, ani, am aratat cum poate un oras sa renasca. Si va rog pe dumneavoastra sa nu lasati acest oras sa moara. Dumnezeu, stiu sigur ca intr-o zi, imi va face dreptate. Si stiu sigur ca Dumnezeu va face ca intr-o zi sa fim din nou impreuna. Si stim aceste lucruri pentru ca vin in fata dumneavoastra sa depun un juramant de onoare pe care, daca nu as avea incredere in Dumnezeu, in mine si baimareni nu l-as depune. Am invatat un lucru sau am reinvatat un lucru..un lucru pe care l-am citit in Noul Testament si acolo spune ca “Nu trebuie sa te lasi biruit de rau ci sa biruiesti raul cu binele”. Aceasta este si lectia pe care va rog si pe dumneavoastra, sa incercati sa o invatati. Astazi, am marea bucurie sa simt o picatura de libertate si fac acest lucru cu foarte multa sete de libertate. Dar cu foarte multa dragoste pentru un oras pentru care ma voi lupta pentru ca oamenii acestui oras m-au invatat sa fiu un baimarean adevarat, un maramuresean adevarat si un roman adevarat. Astazi, mie imi raman cateva lucruri pe care unii le-ar fi considerat putine, dar sunt atat de multe si atat de cuprinzatoare: mi-a ramas sa ma rog, mi-a ramas sa gandesc, mi-a ramas sa iubesc si mi-a ramas sa fiu alaturi de familia mea si de baimarenii mei dragi. Va asigur ca in fata dumneavoastra, in fata baimarenilor, in fata Preasfintiei Sale, raman acelasi Catalin Chereches, un om demn, un om hotarat, un om de onoare, un om care merge mereu inainte”,  spus Chereches in discursul său.

Pe toata durata depunerii juramantului, peste 100 de persoane si-au exprimat solidaritatea cu Catalin Chereches in fata Primariei Baia Mare. Oamenii au scandat minute in sir numele lui Cereches in speranta ca vor reusi sa il revada, insa nadejdea lor a fost zadarnica.

Primarul Municipiului Baia Mare a fost nevoit sa paraseasca sala de sedinte din Primaria Baia Mare pe usa din dos, departe de privirile curiosilor. “Vrem sa-l vedem”, Vrem sa fie liber”, “A fost tradat”, “Libertate”, “Nu este dreptate” au fost cateva dintre lozincile scandate de baimarenii care voiau sa il revada pe primarul reales cu un procent de peste 70% din voturi la alegerile locale din 5 iunie a.c.

La scurt timp dupa depunerea juramantului, prefectul a emis ordinul de suspendarea din funcție a primarului Cătălin Cherecheș.

„Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a emis luni, 18 iulie, Ordinul nr. 337 prin care constată suspendarea de drept a mandatului de primar al Municipiului Baia Mare a domnului Cătălin Cherecheș, ca urmare a menținerii măsurii arestării preventive prin Încheierea Penală nr. 56/CP/16.06.2016 a Tribunalului Maramureș, rămasă definitivă prin Încheierea Penală nr. 96/01.07.2016 a Curții de Apel Cluj. Suspendarea durează până la încetarea măsurii arestării preventive”, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Maramureş.

Reprezentanţii Prefecturii mai arată că o parte dintre susținătorii lui Cătălin Cherecheș, care au fost prezenți în fața Primăriei Baia Mare pentru a-l întâmpina, s-au deplasat mai târziu la Prefectura Maramureș, cerând să fie primiți de prefectul Sebastian Mihai Lupuț.

Este vorba de o delegație formată din: Liliana Gherasim, Irina Ciocotișan, Cristina Tămaș și Nicolae Lupșe a fost primită de reprezentantul Guvernului în teritoriu, care le-a ascultat păsurile. „Aceștia au afirmat că doresc să îl ajute pe Cătălin Cherecheș, actualmente aflat în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, întrucât îl apreciază pentru activitatea depusă în slujba municipiului și îl consideră nevinovat. Cei patru băimăreni au cerut sfatul prefectului Sebastian Mihai Lupuț în acest sens. Prefectul județului Maramureș le-a explicat celor prezenți că, în acest moment, doar instanța poate decide vinovăția sau nevinovăția lui Cătălin Cherecheș, iar singurii care îl pot ajuta sunt avocații. Sebastian Mihai Lupuț le-a arătat delegaților că legea prevede ca, atâta timp cât primarul se află în arest preventiv, el trebuie suspendat. Atribuțiile lui Cătălin Cherecheș urmează să fie preluate de unul dintre viceprimari”, se arată în comunicatul Instituţiei Prefectului.

Pe de altă parte, prefectul le-a spus celor patru băimăreni că protestul lor nu este legal, iar în cazul în care, așa cum au afirmat, vor ieși în stradă pentru a-l susține pe Cătălin Cherecheș, vor trebui să obțină  autorizație. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a mai precizat că fiecare dintre noi trebuie să ne facem datoria ca cetățeni ai Băii Mari, iar persoanele care se vor afla la conducerea Primăriei Municipiului vor trebui să își îndeplinească atribuțiile cât mai bine, în așa fel încât orașul să își continue parcursul de dezvoltare.

 

Lăsaţi un răspuns