Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Pagube de milioane de lei în urma precipitaţiilor. Probleme în 39 de localităţi din Maramureş

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș s-a întrunit în ședință extraordinară marți, 5 iulie, la Palatul Administrativ. Ședința a fost condusă de subprefectul Alexandru Bondrea.

cjsu (8)S-a făcut evaluarea pagubelor înregistrate în județul Maramureș în urma ploilor abundente din perioada 24 mai – 29 iunie 2016. Cele mai multe pagube s-au înregistrat în localitățile: Borșa, Dragomirești, Strâmtura, Budești, Rozavlea, Poienile Izei, Copalnic Mănăștur, Dumbrăvița, Coroieni, Vima Mică, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Suciu de Sus, Mireșu Mare. Valoarea totală a pagubelor, înregistrate în 39 de localităţi, se ridică la suma de 7.440 mii lei.

Cele mai afectate localități au fost: Borșa, Suciu de Sus și Coroieni.

 Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a constat în expunerea, de către ing. șef Stelian Ivașcu (Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș), a situației în care se găsesc zidurile de sprijin ale albiei râului Săsar pe raza orașului Baia Sprie. Această situație a fost agravată în ultimul timp de precipitațiile abundente. Județul Maramureș nu s-a confruntat niciodată cu o cantitate atât de mare de precipitații, căzută într-un timp atât de scurt, precum cea din perioada 18 iunie – 4 iulie 2016, când s-au înregistrat debite de până la 152 l/s. Sunt afectate gospodăriile de pe str. Ștefan cel Mare și străzile adiacente, cu atât mai mult cu cât la albia râului Săsar din această zonă nu s-au mai executat lucrări de investiții din anii 2001-2007. În prezent, în urma demersurilor făcute, se are în vedere alocarea unor fonduri din partea Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa Cluj-Napoca, pe toată distanța afectată. Pentru a evita inundarea curților, se impune de urgență o intervenție la consolidarea zidului de sprijin, pe o distanță de 60 metri. Subprefectul Alexandru Bondrea s-a deplasat în zonă în cursul zilei de marți, 5 iulie, pentru a lua la cunoștință despre situația curentă a stricăciunilor produse de ploi. În perioada următoare se vor face demersuri și la administrația centrală pentru primirea unui sprijin necesar rezolvării acestei probleme.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns