Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Primari fără mandat în caz de condamnare cu suspendare

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că primarii condamnați la închisoare cu suspendare își pierd mandatul. Curtea a admis o contestație făcută de președintele Klaus Iohannis pe statutul aleșilor locali.

juramant-400x368În opinia judecătorilor CCR, în momentul condamnării cu suspendare a unui ales local, primarul sau consilierul, fie el local sau județean, președintele de Consiliu județean se plasează în afara cadrului legal de exercitare a funcției, indiferent de forma pedepsei – cu sau fără executare. Concret, în cazul în care unui ales local i se aplică o condamnare cu suspendare și nu i-ar înceta mandatul, ar însemna că i se aplică un privilegiu, „împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin (1), (2) și (3) din Constituție”.

***

Parlamentarii au votat o lege care le permite primarilor condamnați, dar care nu ajung după gratii, să își continue nestingheriți mandatul. Preşedintele a cerut Parlamentului şi reexaminarea acestei legi, însă Legislativul i-a respins solicitarea şi a adoptat proiectul în forma iniţială trimisă la promulgare. Așa că, în 22 iunie, Klaus Iohannis a sesizat CCR.

sursa: digi24.ro

Lăsaţi un răspuns