Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 24 aprilie 2024

Protocoale semnate de Ziua Bunei Vecinătăți

Duminică, 24 iulie, la Sighetu Marmației, s-a desfășurat Ziua Bunei Vecinătăți, eveniment organizat de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și  24 de primării din Țara Maramureșului.

semnare protocolPrincipalul scop al manifestării a fost consolidarea relațiilor dintre administrațiile locale din Maramureș și Transcarpatia, motiv pentru care au participat circa 50 de oficialități ucrainene, precum și conducerea județului Maramureș, alături de toți primarii localităților implicate. Au fost prezenți, printre alții: guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal; președintele Consiliului regional Transcarpatia, Rivis Michail;  președintele Administrației Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici; președintele Radei raionale Rahiv, Dan Vasyl Ivanovici; atașatul Ambasadei Ucrainei la București, Teofil Rendiuk; prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț; subprefectul Alexandru Bondrea; președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea; vicepreședinții Doru Dăncuș și Lucian Morar; consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan; deputați care reprezintă Maramureșul în Parlamentul României: Cornelia Negruț, Mircea Man, Mircea Dolha; primari ai localităților din Transcarpatia și din județul Maramureș; șefi ai unor instituții din cele două țări.

Întâlnirea oficialităților a avut loc pe podul peste Tisa, unde oaspeții au fost întâmpinați cu colac, sare și horincă. După câteva cuvinte de bun venit, cele două delegații s-au deplasat la Muzeul Satului Maramureșean, unde au fost întâmpinate în acorduri locale de grupul Moroșanca al Centrului Cultural Sighetu Marmației. Doi feciori călare pe cai înstruțați au condus alaiul în partea de sus a muzeului, unde douăsprezece gospodării au fost amenajate de primăriile din Maramureșul Istoric. Aici, cei mai de seamă reprezentanți ai administrațiilor română și ucraineană au urcat pe scenă, rostind alocuțiuni legate de scopul manifestării. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a spus: “Evenimentul pe care îl organizăm astăzi se dorește a fi unul tipic maramureșean, în care specificul acestei zone să fie promovat și valorificat. Suntem mândri de tradițiile și de valorile noastre, care ne fac unici în Europa, o comunitate care se bazează pe conceptul de unitate în diversitate. Știm că și frații noștri ucraineni împărtășesc valorile europene, știm că au ce oferi marii comunități europene și dorim să îi sprijinim pentru a face pași siguri spre aderare. Aderarea la Uniunea Europeană nu a fost ușoară nici pentru România și nu va fi simplă nici pentru Ucraina, dar este important să se știe că noi suntem alături de vecinii noștri și dorim să îi ajutăm. Ucraina este parte integrantă a familiei europene și trebuie sprijinită în eforturile sale de a se reforma.  Maramureșul poate să își aducă aportul în acest sens, inclusiv prin implementarea unor proiecte transfrontaliere, fie ele realizate la nivel de județ și regiune, fie la nivel mai mic, între diverse localități. Bazele unor asemenea proiecte le vom pune astăzi, prin discuții pe care le vom purta la nivel de primari și de conducere a județului Maramureș, respectiv a regiunii Transcarpatia, dar și la nivel de conducere a unor diverse instituții ale celor două state, reprezentate aici.” Guvernatorul Ghenadii Moskal și-a rostit discursul în limba română. Gabriel Zetea și Rivis Michail au subliniat necesitatea derulării unor proiecte comune pe linie de infrastructură, iar doamna consul Eleonora Moldovan a cerut dinamizarea dialogului româno-ucrainean, afirmând că a constatat deschidere a ambelor popoare pentru colaborare. Aceasta a asigurat asistența de întreg sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru dezvoltarea relațiilor transfrontaliere. Teofil Rendiuk a afirmat că exemplul Maramureșului și al Transcarpatiei merită extrapolat și la alte regiuni din România și Ucraina.

Următorul moment a constat în semnarea unor protocoale bilaterale. Astfel, prefectul Sebastian Mihai Lupuț și guvernatorul Ghenadii Moskal au semnat Programul comun de activități pe anul 2017, care prevede organizarea în comun a unor evenimente din sfera culturală, sportivă și administrativă. Totodată, primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, și primarul orașului Hust, Kashchuk Vladimir Pavlovich, au semnat un protocol de înfrățire între cele două localități. „Din acest moment, puteți să vă considerați fratele tututror celor din Sighetu Marmației, și nu numai de aici”, i-a spus Horia Scubli omologului său din Hust, afirmând că urmează să invite Consiliul Local al localității ucrainene la o ședință comună cu Consiliul Local Sighetu Marmației, în cadrul căreia să se constituie un grup de lucru care să se ocupe de proiectele comune concrete.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte privind implementarea unor proiecte transfrontaliere cu finanțare europeană, având ca obiectiv modernizarea Spitalului Municipal Sighetu Marmației și redeschiderea și dotarea clinicii din Slatina, Ucraina, respectiv reabilitarea Liceului „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației și modernizarea Liceului „Mihai Eminescu” din Slatina. De asemenea, primarul localității maramureșene Bistra, Vasile Duciuc, și președintele Administrației Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici, au semnat un protocol de colaborare.

În continuare, cele două delegații au făcut un tur al Muzeului Satului Maramureșean, fiind întâmpinați cu ospitalitate de reprezentanții tuturor localităților implicate. Gospodarii au servit oficialitățile cu bucate tradiționale și horincă maramureșeană, grupurile folclorice au cântat și au dansat, iar oaspeții ucraineni au fost încântați de obiectele aduse spre vânzare de meșterii populari.

Atmosfera pe Dealul Dobăieș a fost una de sărbătoare, fiind animată atât de localnici, cât și de cetățeni veniți de dincolo de graniță, în număr mare.

Instituția Prefectului le mulțumește primăriilor care au dat curs invitației de a participa la organizarea Zilei Bunei Vecinătăți, precum și partenerilor media:  Canal 7 – TL+, Necenzurat MM, Știrile MM, Maramureș Media, Radio România Sighet, Jurnal MM, Doza 24, Graiul Maramureșului, Maramedia, Sighet FM, TV Sighet, Ziar MM, Detectivul de presă Șoc!, Țara Mea Show, Nord TV, Vocea Transilvaniei, Actual MM, Repere Maramureșene, Moara lui Gelu.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Lăsaţi un răspuns