Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 12 iulie 2024

PS Iustin Sigheteanul la Făureşti: Cel mai de preţ dar este libertatea

Duminică, 10 iulie, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Făureşti, Protopopiatul Tg. Lăpuş.

fauresti bisericaDin sobor au făcut parte pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă, pr. Stelian Ştefan Crăciun, paroh, pr. Alexandru Câmpeanu, fost paroh din 1975 până în 2 noiembrie 2014, pr. octogenar Mihai Fădur, din Suceava, fost paroh între 1961-1975. Din soborul de 40 de părinţi slujitori au mai făcut parte preoţi din parohiile protopopiatului şi din alte protopopiate, diaconi.

Târnosirea a fost făcută ca urmare a rezidirii Sfintei Mese şi reorganizarea interiorului Sfântului Altar, dar şi ca urmare a multor lucrări efectuate la sfântul locaş de închinare.

Biserica din Făureşti, alături de hramul istoric „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a primit şi un hram nou „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, 2016 fiind Anul Comemorativ al „Sfântului Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Biserica din Făureşti, cu hramul istoric Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a fost zidită între anii 1908-1912, prin jertfa bunilor credincioşi şi sub îndrumarea preotului paroh Alexandru Ciocaş. A fost reparată în interior şi exterior în 1924, în 1941 se pictează interiorul, iar în 29 iunie 1942 este târnosită de episcopul academician Nicolae Colan al Vadului, Feleacului şi Clujului. Au mai fost efectuate lucrări de reparaţii în 1954, la absida Sfântului Altar, între 1960-1961, de consolidare a fundaţiei, 1967-1969, de întărire a structurii de rezistenţă şi renovare a picturii, în vremea preotului Mihai Fădur. A fost sfinţită la 8 septembrie 1969, de P.S. Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului.

Cele mai multe şi importante lucrări au fost făcute în timpul păstorii preotului Alexandru Câmpeanu, începând din anul 1975: poartă mare, în stil maramureşean, la intrarea în curtea bisericii, acoperirea cu rablă din aluminiu, introducerea gazului metan pentru încălzire centrală, aplicarea unor tratamente antiigrasie, după efectuarea canalelor de dren. Din 1911, sub îndrumarea P.S. Iustin Sigheteanul, se pregătesc pereţii şi se pictează biserica în tehnica frescă, realizată între anii 2013-2014, de Neculai Adonaş, într-un albastru deschis foarte plăcut ochiului, introducerea încălzirii prin pardoseală şi calorifere, confecţionarea uni iconostas nou, mobilier nou,  toate cu sprijinul Consiliului Parohial şi al credincioşilor.

Noul preot paroh Ştefan Stelian Crăciun, numit în urma concursului, a efectuat lucrări de reorganizare a Sfântului Altar, de montare a noilor scaune şi strane, pregătirea Sfintei Mese pentru târnosire, împodobirea biserici cu noi policandre, executarea unui proscomidiar sculptat, confecţionarea unui lumânărar, renovarea gardului împrejmuitor, construirea unei alei placate cu piatră, automatizarea tragerii clopotelor, împodobirea iconostasului cu icoane noi.

Târnosirea a fost făcută cu respectarea strictă a regulilor Bisericii Ortodoxe în ce priveşte astfel de sfinte slujbe: punerea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, punerea hrisovului, spălarea şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfintei Mese, punerea celor patru icoane ale celor patru Sfinţi Evanghelişti, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir în exterior şi interior, cărora li se adaugă toate rugăciunile care se fac cu această ocazie.

Au fost prezente la slujba de târnosire primarul comunei Copalnic Mănăştur, Vasile Ştefan Mihalca, viceprimarul Vlad Ioan Costin, dr. Vlad Paşca, medic de familie în comună, membru în Adunarea Eparhială, subprefectul Alexandru Bondre, deputatul Cornelia Negruţ.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă amplasată în curtea bisericii, deoarece mulţimea credincioşilor nu ar fi încăput în biserică.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Grupul Coral ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii din Evanghelia după Matei referitoare la grijile vieţii. În predica de pe Munte, Mântuitorul stabileşte o cartă a drepturilor şi îndatoririlor omului. Drepturile noastre sunt primite în dar de la Dumnezeu. Cel mai de preţ dar este libertatea, dar de libertate se leagă şi responsabilitatea. Responsabilitatea faţă de Creator o afirmăm în Simbolul Credinţei, a spus Arhiereul.

După încheierea Sfintei Liturghii Arhiereşti, P.S. Iustin Sigheteanul a înmânat preotului paroh distincţia de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu, iar fostului preot paroh Alexandru Câmpeanu Gramata Episcopală, el deţinând toate distincţiile pentru un preot de mir. Membrii Consiliului Parohial şi binefăcătorii au primit câte o Diplomă de recunoştinţă.

P.S. Iustin Sigheteanul a primit în dar o icoană cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pentru muzeul Episcopiei.

Andrei Fărcaş

 

Lăsaţi un răspuns