Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 16 iunie 2024

Maramureşeni la Reuniunea Internațională a Tinerilor Ortodocşi

Azi, miercuri, 31 august, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul s-a întâlnit, cu tinerii care participă la Reuniunea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Bucureşti, ce are loc între 1-4 septembrie, grupul care a plecat din Baia Mare.

tineri 1tineri ortodocsiÎntâlnirea a avut loc în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde a fost oficiat un Te Deum şi a fost binecuvântat drapelul cu care tinerii din Episcopie vor participa la Reuniune de-a lungul celor 4 zile.

„Să ajute Bunul Dumnezeu să continuăm ceea ce am început în 2013, în Baia Mare, şi anume reuniunile tinerilor ortodocşi din România, care, iată, sunt la cea de a patra ediţie, după cele două organizate de noi şi cea de la Cluj-Napoca. Oriunde aţi ajunge, călătoria mărturisitoare a lui Hristos şi de apărare a valorilor sfinte şi a dreptei noastre credinţe, în care v-aţi născut, v-aţi botezat şi v-aţi sfinţit trebuie să continue,  le-a spus tinerilor P.S. Iustin Sigheteanul. Vă însoţesc în această călătorie rugăciunilor părinţilor care v-au născut şi vă însoţesc rugăciunile sfintei noastre Biserici, care îi cuprinde pe toţi fiii ei în dragostea şi purtarea ei de grijă, şi vă însoţesc gândurile părinţilor duhovniceşti, care v-au format şi sunt împreună cu voi, mărturisitori şi călători pe acest drum frumos a mărturisirii lui Hristos. Cea mai mare provocare pe care o are astăzi creştinismul este cea a secularismului, a înstrăinării omului de Dumnezeu, a desacralizării omului, familiei, comunităţii şi a societăţii. A desacralizării umanităţii. Consider această călătorie o continuare a ceea ce am început în 2013. Este nevoie să deveniţi creştini de atitudine! Nu vă feriţi să vă arătaţi credinţa! Aceasta este soluţia: Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa! Să fiţi binecuvântaţi!”, a mai spus P.S. Iustin Sigheteanul.

„Din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, cu binecuvântarea Sfântului Sinod, vor participa 80 de tineri, 40 reprezentanţi ai celor 8 protopopiate şi alţi 40 din partea Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei şi ai ASCOR Baia Mare, a spus părintele Gavril Vasile Băban, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului şi conducătorul grupului tinerilor din Episcopie. Dorim să reprezentăm cu cinste şi cu onoare Maramureşul şi, mai ales, Eparhia noastră, iar P.S. Iustin Sigheteanul a fost în mijlocul tinerilor, cărora le-a dat binecuvântarea de a călători şi de a deveni mărturisitori ai credinţei creştine.”

Grupul este însoţit de opt preoţi duhovnici, printre care si preotul Ioan Gheduţ de la Berchezoaia, pentru acordarea asistenţei religioase şi rezolvarea problemelor organizatorice şi altele ivite în cele 6 zile cât ţine pelerinajul.

 Participarea este posibilă cu sprijinul Consiliului Judeţean, care a asigurat transportul.

 Duminică, 4 septembrie, grupului de tineri ortodocşi maramureşeni li se va alătura P.S. Iustin Sigheteanul, care va sluji la prima Sfântă Liturghie Arhierească din Catedrala Mântuirii Neamului, în soborul de arhierei ce va fi condus de P.F. Patriarh Daniel.

Bucuria plecării şi a şansei de reprezenta Episcopia la această reuniune internaţională s-a văzut pe faţa tuturor când autocarul s-a pus în mişcare. În acest entuziasm general, P.S. Iustin Sigheteanul l-e dat încă o dată binecuvântarea de drum bun!

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns