Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 23 iunie 2024

Morar: Proiectul pentru depozitul ecologic de la Sârbi – o bombă cu ceas

Un grup de aproximativ 60 de protestatari și-au manifestat nemulțumirile cu privire la implementarea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, respectiv construirea depozitului ecologic în localitatea Sârbi, comuna Fărcașa. Aceştia au organizat, săptămâna trecută o acţiune de protest la Palatul Administrativ din Baia Mare.

Lucian-MorarReprezentanţi ai protestatarilor s-au aşezat la masa discuţiilor cu reprezentanţii Consiliului Județean Maramureș.

„Lucrurile sunt destul de delicate și le recunoaștem și noi. Vă înțelegem nemulțumirea și revendicările pe care le aveți, dar în același timp și dumneavoastră trebuie să înțelegeți că orice am face noi ca și conducere executivă suntem într-o situație destul de dificilă. Și noi ne dorim un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor funcțional, mult mai aplicat, cu o colectare mult mai selectivă, fără poluare și să nu fie afectată zona agricolă. Vom discuta cu echipa de implementare și cu organismele competente și vom încerca să găsim soluții pentru probleme dumneavoastră”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Protestatarii și-au expus punctele de vedere într-o manieră civilizată, aceștia semnalând faptul că doresc stoparea construirii acestui depozit ecologic. Cu toate acestea, li s-au prezentat avantajele implementării proiectului, dar și repercusiunile în cazul stopării proiectului, care din punct de vedere tehnic este imposibilă din cauza hotărârii consiliului județean care deja produce efecte.

„Am preluat această bombă cu ceas atât din punctul de vedere al dumneavoastră, cât și al implementării acestui proiect. Azi putem discuta alternative. Dumneavoastră solicitați oprirea lucrărilor. Avem și cealaltă variantă de a continua lucrările și dumneavoastră să vă căutați dreptatea, dar noi astăzi, analizând consecințele stopării lucrărilor am ajuns la concluzia că pentru construirea depozitului ecologic de la Sârbi s-au investit foarte mulți bani, banii noștri, ai maramureșenilor. Dacă oprim lucrările, cade tot sistemul care este mult mai complex și care la ora actuală înseamnă aproximativ 25 de milioane de Euro cheltuiți, bani care trebuie returnați finanțatorului”, a precizat Lucian Ioan Titus Morar, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Manifestanții au pregătit un document cu o serie de revendicări. Au solicitat constituirea unui Consiliu Consultativ care să participe la punerea în aplicare a setului de soluții prezentate, care să evalueze etapele critice, să redefinească termenele limită, să programeze și să faciliteze implementarea soluțiilor, revendicare agreată de către consiliul județean. Una dintre soluțiile oferite a fost descentralizarea serviciilor publice întrucât unitățile administrativ – teritoriale din județ s-au angajat că vor delega prin licitație publică serviciile de operare. S-a luat în calcul impunerea prin caietul de sarcini a colectării separate. În conținutul documentului, cetățenii comunei Fărcașa au mai solicitat adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care deșeurile să fie separate la sursă, implementarea sistemului PAYT (plătești-pentru-cât-arunci), tratarea deșeurilor organice și biodegradabile, înființarea unui Centru Comunitar de Reutilizare, Reparare și Deconstrucție, utilizarea stațiilor de transfer pentru depozitare intermediară, interzicerea prin HCL a construirii de incineratoare de deșeuri și revizuirea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.

Lăsaţi un răspuns