Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
joi, 18 aprilie 2024

PS Iustin Sigheteanul – în Tabăra de Artă şi Solidaritate Creştină de la Deseşti

Joi, 25 august, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Deseşti, pentru cele 150 de persoane din cea de-a XII-a ediţie a Taberei   Internaţionale de Artă şi solidaritate Creştină, care are loc în aceste zile în Parohie şi pentru credincioşii satului.

tabara desestiSfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată în Altarul de Vară, care este ridicat în umbra bisericii voievodale, construite imediat după 1717, când s-a abătut asupra satului invazia tătarilor, care au incendiat veche biserică de lemn.

Din sobor au făcut parte pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, pr. Ioan Ardelean, paroh, pr. Ioan Sigartău, fost paroh, preoţi din parohiile învecinate şi din Baia Mare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Gropul coral al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet, instruiţi de pr. Marcel Oprişan, vicepreşedinte Asociaţiei.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a zilei, la hramul bisericii, „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, la păstrarea credinţei, într-o Europă tot mai secularizată, dar s-a referit şi la jertfa zilnică a preotului Ioan Ardelean şi a doamnei preotese, care are grijă de 11 copii ai nimănui, despre Tabăra  Internaţională de Artă şi Solidaritate Creştină, organizată de Parohie, ajunsă la a XII-a ediţie, precum şi despre rolul bisericii în viaţa satului şi a ţării.

„Biserica a fost pilonul principal de afirmare a identităţii naţionale, de păstrare, de continuitate şi de dăinuire a acestui neam şi a ideii de unitate a românilor din cele trei provincii: identitate de limbă, identitate de credinţă, identitate de grai, de vorbire, de tradiţii, de obiceiuri”, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

Tabăra  Internaţională de Artă şi Solidaritate Creştină

 „Aflată la a XII-a ediţie, Tabăra  Internaţională de Artă şi Solidaritate Creştină întruneşte anul acesta 50 de artişti plastici profesionişti din ţară, dar şi din Ucraina, Ungaria, Anglia, , dublaţi de un număr egal de copii din casele de tip familial din Iaşi, Bacău, Piatra Neamţ, Bistriţa, Năsăud, Cluj şi din foarte multe alte părţi din ţară, cărora li se adaugă copii din comunitate, astfel încât grupul a ajuns la 150 de participanţi. Este o tabără în care se promovează o relaţie de mentorat artistic, în care artistul plastic şi tânărul ucenic, împreună luându-şi pânzele pe coclaurile Deseştiului, pe dealuri, în căutarea colţului de Rai de care pot să-şi lege sufletul , pictează, îşi pun frumosul din suflet pe pânze, dar, în acelaşi timp, ei leagă şi o prietenie, o prietenie care rămâne şi după tabără. Artiştii plastici sunt căutaţi la atelier de către tinerii lor ucenici, învaţă de la ceştia şi, de ce nu, trebuie să spunem, că tinerii, copiii, care niciodată nu au avut contact privilegiat cu arta plastică, au ajuns să facă licee de artă, facultăţi şi să-şi găsească un drum vocaţional. Într-un fel sau altul, fiecare rămâne atins de frumosul artei, fie prin educaţia estetică pe care o dobândesc, fie prin modul în care ei pot să refuleze stări profund sentimentale în sufletul lor sau poate chiar să se vindece prin întâlnirea cu arta”, ne-a spus părintele Ioan Ardelean.

O expoziţie ad hoc cu lucrările realizate în tabără a fost organizată în aer liber, pentru credincioşii care s-au rugat la Sfânta Liturghie

Tabăra se poate desfăşura an de an datorită sprijinului acordat de credincioşii parohiei şi H.H.C. România, prin Ştefan Dărăbuş.

Lansarea revistei”Cronica Satului Deseşti”

Evenimentul lansării primei reviste a satului, editată de Parohie, pr. Ioan Ardelean, şi Asociaţia Culturală „Nichita Stănescu”, preşedinte poetul şi ziaristul Gheorghe Pârja, a avut loc la Căminul Cultural, unde, mai întâi, a fost vizitată sala memorială dedicată marelui poet.

Conţinutul revistei este unul cuprinzător, în care găsim articole semnate de P.S. Iustin Sigheteanul, acad. Ioan Aurel Pop, Ana Blandiana, Horea Bădescu, Eugen Uricariu, Nicolae Prelipceanu, dar şi nume din judeţ afirmate plan naţional, precum dr. Teodor Ardelean, dr. Ioan Marchiş, dr. Ilie Gherheş, Lucian Perţa, Echim Vancea, Viorica Pârja, prof. Părasca Făt, Ioan Dragoş, prof. Andrei Făt, Anca Goja, Ştefan Dărăbuş,  Mihai Covaci, Măriuţa Pop, dar şi de cei doi coordonatori ai ei,  părintele Ioan Ardelean şi Gheorghe Pârja.

La lansare au vorbit P.S. Iustin Sigheteanul, părintele Ioan Ardelean, Gheorghe Pârja, primarul Gheorghe Bohotici, viceprimarul Vasile Verdeş, precum şi foartre mulţi din cei care au semnat articole în cuprinsul revistei.

Părintele Ioan Ardelean distins cu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”

Părintele Ioan Ardelean este al doilea preot din Eparhie căruia i se înmânează  Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, şi Diploma care o însoţeşte, ca semn de apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească, social-filantropică şi cu tineretul desfăşurată în cadrul Parohiei.

Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” pentru laici şi o Diplomă de vrednicie au fost înmânate poetului şi ziaristului Gheorghe Pârja, fiu al satului, pentru relaţia de bună colaborare cu Parohia Deseşeti şi cu părintele Ioan Ardelean.

O Gramată Episcopală a fost înmânată preotului pensionar Ioan Sigartău, fost paroh, pentru 44 de ani de slujire preoţească.

A.F.

 

Lăsaţi un răspuns