Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Maramureşul fruntaș la finanțare prin PNDL, dar cu probleme la proiectele noi

La sediul Consiliului Județean Maramureș a avut loc, zilele trecute, o întâlnire cu primarii maramureșeni, unde s-a luat în discuție desemnarea reprezentanților județului Maramureș în Comitetul Director al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest. Ședința a fost condusă de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care este membru de drept în acest comitet de coordonare. Șeful administrației județene a fost însoțit de cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Lucian Ioan Titus Morar și Ioan Doru Dăncuș.

executiv-cj-maramuresFiecare județ al regiunii are patru reprezentanți în Comitetul Director al ADR NV, respectiv președintele Consiliului Județean Maramureș, un reprezentant al municipiilor, unul al orașelor și unul al comunelor. Rolul acestora este de a ține legătura cu colegii din teritoriu și a-i ajuta să identifice proiectele cu finanțate europeană prin POR 2014 – 2020. Astfel, în urma votului deschis, au fost desemnați primarii Horia Scubli, ca reprezentant al municipiilor, Gabriela Tulbure, reprezentant al orașelor și Ioan Mătieș, reprezentant al comunelor.

Zetea: Cele mai multe întâlniri sunt legate de finanțările pe POR

”Doresc să îi felicit pe toți cei trei colegi primari pentru aceste nominalizări și să le doresc spor la muncă, fiindcă vor fi foarte multe de rezolvat în perioada următoare. Cele mai multe discuții în cadrul acestor întâlniri sunt legate de Programul Operațional Regional și de finanțările care se pot obține pe POR. Din nefericire, noile ghiduri de finanțare sunt mai grele, motiv pentru care propun să ne întâlnim în această formulă extinsă cu primarii din Maramureș, cel puțin trimestrial, ca reprezentanții din POR să explice pași necesari pentru ca un proiect să ajungă la finanțare. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în Maramureș a fost decontată, pâna în luna august 2016, suma de 108 milioane de lei. Suntem printre județele fruntașe la finanțare, însă acum întâmpinăm probleme la introducerea proiectelor noi. Prin modificarea adusă OUG 28, adresele către centru sunt trimise de fiecare primărie în parte și nu se mai operează acest mod de lucru prin intermediul Consiliului Județean. Ministerul Dezvoltării, care nu și-a extins aparatul propriu, nu face față avalanșei de documente și proiecte care vin din teritoriu și care înainte erau duse organizat, prin intermediul consiliilor județene. Majoritatea primăriilor din Maramureș a reușit, în ultimii doi ani, să facă foarte multe proiecte prin PNDL, nu prin POR sau PNDR”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației, Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini și Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare au mulțumit colegilor pentru încrederea acordată, arătând că aceste nominalizari îi onorează, dar îi și obligă să fie cât mai performanți și să își ajute colegii cu sfaturi și idei, pentru ca majoritatea comunităților maramureșene să beneficieze de cât mai multe proiecte finanțate și duse cu bine la sfârșit.

La finalul întâlnirii, președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea i-a informat pe primari despre faptul că, Ministerul Dezvoltării a prelungit termenul pentru acordarea autorizațiilor de funcționare la școli. ”Suma de 800 de milioane de lei nu a fost acoperită cu cereri de la unitățile administrativ-teritoriale. Au rămas nealocați 580 de milioane de lei. Primăriile care știu că au școli care nu au încă autorizație, ar trebui să depună documentele la Minister, deoarece toate cererile depuse până în prezent au intrat la finanțare”, a precizat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

 

Lăsaţi un răspuns