Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 26 aprilie 2024

Președintele CJ: Întreaga Vale a Izei va fi o prioritate pentru noi

Președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea a ajuns duminică, 4 septembrie, la ediția a IV-a a evenimentului devenit tradiție, ”Fiii satului la Nănești”.

zetea la nanestiÎn organizarea Ilenei Matus, președintele Fundației ”Moroșanca”, a Consiliului Județean Maramureș, a Consiliului Local și a Primăriei Bârsana, a Centrului Cultural de Arte și Tradiții Bârsana, satul Nănești a îmbrăcat straie de sărbătoare. Evenimentul a fost onorat de oficialități locale și județene, care au ales să fie alături de Ileana Matus, de primarul comunei Bârsana, Teodor Ștefanca și de viceprimarul Ioan Bologa. Au fost prezenți pe scena de la Nănești și s-au adresat locuitorilor comunei, precum și celor reveniți acasă de peste mări și țări, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, senatorul Liviu Marian Pop, părintele Vasile Ioaniș, primarul comunei Oncești, Matei Godja, primarul comunei Cicîrlău, Sorin Lupșe, directorul Centrului Cultural din Sighetu Marmației, Dorel Todea – din calitatea de reprezentant al primarului municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli – și consilierul județean Gheorghe Mihai Bârlea.

Festivalul organizat an de an, cu multă dăruire, de Ileana Matus, promovează frumusețea locului și păstrează identitatea socio-culturală a năneștenilor. Evenimentul ”Întâlnirea fiiilor satului din Nănești” a avut în componență atât prezentarea unei parade a portului popular, cât și 24 de momente artistice.

        Teodor Ștefanca: Prin astfel de manifestări culturale păstrăm identitatea și tradiția comunei Bârsana

Primarul comunei Bârsana, Teodor Ștefanca s-a adresat cu multă emoție năneștenilor, precum și tuturor celor prezenți la această întâlnire.

”Mă aflu pentru prima dată la acest festival în calitate de primar, deoarece în ultimii trei ani am fost alături de locuitori din Nănești din poziția de viceprimar. Nu am făcut niciodată diferențe între cele două sate care formează comuna Bârsana, fiindcă Nănești este sora mai mică a Bârsanei. Prin astfel de manifestări reușim să ne păstrăm identitatea culturală, să nu ne pierdem tradițiile. Începând din acest an, am demarat și la Bârsana obiceiul acesta minunat, de a aduna Fiii satului la o întâlnire anuală. Revenind, însă, la Nănești, vreau să știți că Primăria și Consiliul Local Bârsana vor face tot ce este necesar pentru ca locuitorii de aici să se bucure de condiții normale de viață”, a concluzionat primarul comunei Bârsana, Teodor Ștefanca.

        Gabriel Zetea: Drumul care trece prin Nănești va fi primul tronson reabilitat de noul Consiliu Județean

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a declarat, pe scena din Nănești, că în ultimii ani a primit foarte multe invitații din Bârsana, însă cel mai des a ajuns în Nănești, cu diferite ocazii.

”Bârsana este una dintre cele mai frumoase comunități din Maramureș și trebuie să o ajutăm să devină și mai frumoasă. Dorința noastră, a instituției Consiliului Județean este de a demara și implementa proiecte care să ofere locuitorilor Maramureșului o viață mai bună, proiecte care să ne aducă acasă tinerii plecați la muncă înafara României. Întâlnirile cu fiii satului încep să fie implementate în tot mai multe comunități. Organizarea acestor sărbători reprezintă cel mai bun mod de a păstra arhitectura tradițională maramureșeană, portul nostru popular, cântecul și jocul, care devin o tradiție veche și recunoscută a Maramureșului.

Primarul comunei Bârsana, Teodor Ștefanca vine săptămânal la Palatul Administrativ din Baia Mare, pentru a-mi prezenta noi și proiecte pentru comunitatea pe care o păstorește. L-am asigurat mereu de tot sprijinul meu și întăresc, încă o dată, această afirmație. Întreaga Vale a Izei va fi o prioritate pentru noi, iar drumul care trece prin Nănești va fi primul tronson de care ne vom ocupa în viitorul apropiat”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

        Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Lăsaţi un răspuns