Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Conferinţe organizate de dezbinători ai Bisericii Ortodoxe

Patriarhia Română face precizare privind conferinţele realizate de aşa-zişii „monahi mărturisitori” aghioriţi.

patriarhia-ortodoxa-romanaÎn zilele ce au trecut  (9-12 octombrie 2016) au avut loc o serie de conferinţe organizate şi popularizate de anumite asociaţii laice (Oradea, Beiuş, Piatra Neamţ). Aceste conferinţe vor fi organizate şi în zilele ce urmează în alte oraşe ale ţării.

Conferenţiari sunt patru monahi aghioriţi despre care se afirmă faptul că „monahii pe care i-am invitat sunt vieţuitori din Sfântul Munte, aflaţi în delegaţie oficială, iar cuvintele lor de învăţătură sunt în duh ortodox”.

În realitate, aceştia sunt veniţi în nume propriu, fără înştiinţarea sau încuviinţarea mănăstirilor din care fac parte.

Stareţul Schitului Prodromu a confirmat faptul că cei doi monahi aparţinători (români), Efrem şi Nicodim, nu au nici un mandat de a exprima poziţia Schitului în legătură cu Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, cu atât mai puţin a Sfântului Munte. Aceştia nu au binecuvântarea de a susţine conferinţe, au plecat din mănăstire la propria iniţiativă motivând medical decizia.

Sava „lavriotul” (grec) este un monah scos din Consiliul de conducere al Marii Lavre şi din obşte aflându-se în perioadă de penitenţă la un schit din insula Creta. Nici acest monah nu are vreun mandat de reprezentare a punctelor de vedere ale Sfântului Munte sau al Marii Lavre, deciziile şi comunicatele Sfintei Chinotite fiind singurul mod prin care Sfântul Munte îşi exprimă poziţiile oficiale.

Monahul Flavian (român de origine) nu face parte din obştea mănăstirii Xiropotamu, aşa cum se pretinde, ci locuieşte de sine într-o chilie de pe teritoriul acesteia. La fel, acesta nu are nici o binecuvântare.

Sinodul al şaselea Ecumenic interzice episcopului să propovăduiască în altă eparhie fără binecuvântare (Can. 20 Sin. VI Ec.). Dacă nici episcopii nu pot propovădui în eparhii străine, cu atât mai mult se aplică această prevedere clericilor şi monahilor care nimic nu au voie să facă fără învoirea episcopului (Can. 39 Ap.).

Aceşti monahi nu au nici o binecuvântare din partea vreunui episcop din Biserica Ortodoxă Română şi nici din partea mănăstirilor pe care pretind că le reprezintă.

Acest fapt negativ se adaugă la îndemnurile lor la schismă prin nepomenirea ierarhilor şi arată că monahii nu sunt „mărturisitori”, ci neascultători şi dezbinători.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

Lăsaţi un răspuns