Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Sentinţă pentru Ovidiu Nemeş

Sentinţă pentru Ovidiu Nemeş, fost primar al municipiului Sighetu Marmaţiei şi fost preşedinte al PNL Maramureş.

Judecătorii au dat verdictul într-unul dintre dosarele în care fostul primar a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Este vorba de dosarul în care Nemeş a fost acuzat, alături de directorul economic al primăriei din Sighetu Marmaţiei că au încheiat un contract ilegale de consultanţă juridică şi au plătit şi onorariu în ziua semnării documentului.

Pronunţarea a fost amânată, până acum, de două ori.

***

ovidiu-nemes-400x339-400x339În 14 august 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
NEMEȘ OVIDIU – GHEORGHE, primar al municipiului Sighetu Marmației, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
BĂRBUȘ IOAN, director executiv economic al Primăriei municipiului Sighetu Marmației, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 14 octombrie 2013, inculpatul Nemeș Ovidiu Gheorghe, în calitate de primar al Municipiului Sighetu Marmației, a încheiat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică cu un avocat și a dispus în aceeași zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către avocatul respectiv, reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmației, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăți comerciale.

În perioada februarie – martie 2014, inculpatul Bărbuș Ioan, în calitate de director economic în cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmației, a contactat un alt avocat , a purtat discuții cu acesta, cu privire la încheierea unui contract de consultanță juridică cu Primăria municipiului Sighetu Marmației, fără a fi împuternicit în acest sens.

La data de 4 martie 2014, a semnat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică și a efectuat plata sumei de 10.000 lei, reprezentând onorariu, de 10.000 lei, reprezentând servicii juridice acordate de către avocat Primăriei municipiului Sighetu Marmației, respectiv redactarea unei cereri de revizuire.

Ca urmare a acestor fapte, a fost creat un prejudiciu în dauna bugetului local al Primăriei municipiului Sighetu-Marmației, în sumă de 24.800 lei, respectiv de 10.000 lei, întrucât cele două contracte de asistență juridică au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, în condițiile în care, primăria Sighetu Marmației are compartiment juridic la care sunt angajați consilieri juridici, plătiți pentru prestarea de servicii juridice.

S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost restituite primăriei municipiului Sighetu Marmației la finalul anchetei penale desfășurate în prezentul dosar penal.

S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost restituite Municipiului Sighetu Marmației la finalul anchetei penale desfășurate în prezentul dosar penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș.

***

Prin sentinta penala din 14 octombrie, Tribunalul a decis:

Respinge cererile de schimbare a încadrării juridice cu privire la inculpatul N.O.G din infracţiunea de abuz în serviciu în infracţiunea de neglijenţă în serviciu. Condamnă pe inculpatul N.O.G, la: un an si 6 luni închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Interzice inculpatului drepturile prev.de art. 71, 64 alin.1 lit.a teza a II-a, b şi c (pentru lit.c dreptul de a fi primar) din vechiul Cod penal. In baza art. 86 ind.1 şi următoarele din vechiul Cod penal, dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii pe un termen de încercare de 3 ani 6 luni. În temeiul art. 86 ind.3 din vechiul Cod penal, pe perioada termenului de încercare inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

1.se va prezenta la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Ilfov

2.va anunţa, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă, locuinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea (la acelaşi serviciu de probaţiune)

3.va comunica şi justifica schimbarea locului de muncă (la acelaşi serviciu de probaţiune)

4.va comunica la acelaşi serviciu de probaţiune informaţii de natură a-i putea fi controlate mijloacele de existenţă.

Supravegherea respectării acestor obligaţii se va face de Serviciul de Probaţiune Ilfov. Atrage atenţia inculpatului asupra prev.art. 86 ind.4 din vechiul Cod penal. În baza art. 71 alin.5 din vechiul Cod penal, suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii.

Condamnă pe inculpatul B.I, … la: -2 ani închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu si aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art. 66 alin.1 lit.a,b Cod penal pe o perioadă de 2 ani. În baza art. 91 şi urm.din noul Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii pe un termen de încercare de 3 ani.

În temeiul art. 93 din noul Cod penal, pe perioada termenului de supraveghere inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: 1.se va prezenta la Serviciul de Probaţiune Maramureş la datele fixate de acesta 2.va primi vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa 3.va anunţa, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile (la acelaşi serviciu) 4.va comunica schimbarea locului de muncă (la acelaşi serviciu) 5.va comunica informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă (la acelaşi serviciu) 6.va frecventa un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate 7.pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Sighetu Marmaţiei sau Primăria Vadu Izei.

Incredinţează supravegherea respectării de către inculpat a acestor obligaţii Serviciului de Probaţiune Maramureş. Atrage atenţia inculpatului asupra prev.art. 91 alin.4 şi 96 din noul Cod penal.

Constată că persoana vătămată Municipiul Sighetu Marmaţiei prin primar, viceprimar prin consilier local Mih Vasile nu s-a constituit parte civilă în cauză prin primar, viceprimar prin consilier local Mih Vasile.

În temeiul art. 274 alin.1,2 Cod procedură penală, obligă pe fiecare inculpat să plătească statului suma de câte 1.750 lei – cheltuieli judiciare.

Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14 octombrie 2016.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata.

Lăsaţi un răspuns