Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
duminică, 23 iunie 2024

Intervenţie realizată de medicul chirurg Mihaela Leşe: Premieră în Spitalul Județean

* Prima rezecție de colon pentru cancer pe cale laparoscopică

O nouă premieră pentru Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Dr. Mihaela Leșe, medic primar chirurgie generală și medicul coordonator al Blocului Operator, a realiyat, în 31 octombrie, o intervenţie de extirpare a unei tumori de colon, pe cale laparoscopică, efectuând atât rezecția, cât și anastomozele intracorporeal, folosind un stapler Endo GIA și cartușe de 60 de mm.

mihaela lese”Este vorba despre o pacientă din Baia Mare, cu o tumoră depistată într-o fază incipientă, când îndepărtarea acesteia poate fi făcută pe cale laparoscopică. Spun asta pentru că tumorile care depășesc colonul nu se mai pretează la o asfel de operație.

Pacienta a rămas doar cu 3 mici incizii de trocar (de 12, 10 și 5 mm) și o incizie de 7 cm prin care s-a extras tumora și fragmentul de intestin afectat. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și jumătate, iar în urma operației pacienta s-a trezit fără durere și fără să îi fie afectată mobilitatea. Acest dispozitiv există în spitalul nostru de aproape un an de zile, a mai fost folosit în splenectomiile laparoscopice, iar acum la pacienta cu tumoră de colon în fază incipientă”, a declarat medicul primar Mihaela Leșe.

Foarte importantă este echipa foarte bine antrenată în intervențiile laparoscopice pentru care această nouă provocare, trecută cu bine, a însemnat încă un pas de intrare în clubul spitalelor care fac chirurgie de performanță laparoscopică, cea care va înlocui, într-un viitor foarte apropiat, chirurgia clasică. Printre avantajele chirurgiei laparoscopice se numără necesarul redus de medicamnte antialgice, recuperarea rapidă, reluarea activităților zilnice la scurt timp după operație, avantajele estetice și spitalizarea redusă, toate fără să diminueze radicalitatea rezecției tumorii.

„Mulțumesc echipei fără de care acest lucru nu ar fi fost posibil: dr Lavinia Mureșan, as Voicu Zoicaș, as Mihaela Gheție, as Daniel Ghițiu și infirmierei Paraschiva Bledea. Mulțumesc foarte mult conducerii spitalului și în special doamnei manager Sorina Pintea, pentru ca a investit în aparatura performantă care a făcut posibilă o astfel de operație”, a precizat dr. Mihaela Leșe.

Reader Feedback

2 Responses catre “Intervenţie realizată de medicul chirurg Mihaela Leşe: Premieră în Spitalul Județean”

  1. Vasile Tivadar spune:

    d
    Demult am zis ca medicii din Baia mare pot sustine o facultate sau doua de specialisti.Decat atatea sectii fabricante de someri mai bine medicina la greu.!

  2. Rodica Ciocotisan spune:

    Multumirire catre conducerea spitalului imi amintesc de multumirile din inima partidului comunist!!!FELICITARI DOAMNEI DOCTOR SI INTREGII ECHIPE!!!

Lăsaţi un răspuns