Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Fiii duhovniceşti au oficiat Sfânta Liturghie şi Panihida Mică pentru Preasfinţitul Justinian

Miercuri, 2 noiembrie, cu începere de la ora 8,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare, unde se află depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, Părintele nostru. Slujirea arhierească a fost oficiată în mijlocul unui sobor alcătuit din preoţii din Permanenţa Eparhială, fii duhovniceşti ai Preasfinţiei Sale, cu unii dintre ei ostenind de la înfiinţarea Episcopiei, precum şi slujitori ai Catedralei Episcopale, pe care a iubit-o atât de mult.

preoti-la-sicriu-justinianS-a oficiat această Sfântă Liturghie ca un omagiu şi pomenire aduse Înaltpreasfinţiei Sale, care a iubit foarte mult liturghisirea, şi pe care a practicat-o cu mare trăire lăuntrică, atât cât puterile l-au slujit, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

Şi s-a mai oficiat această Sfântă Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, pentru că a fost Catedrala Sa de suflet şi faţă de care Dumnezeu l-a învrednicit să o vadă ridicată şi cu Sfânta Cruce aşezată în vârful turlei, la 85 metri înălţime, străjuind şi binecuvântând oraşul.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi seminarişti, conduşi de pr. dr. Petrică Covaciu şi pr. Andrei Baboşan, profesori de muzică la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

La momentul liturgic dedicat celor trecuţi la Domnul, P.S. Iustin Sigheteanul şi soborul au făcut pomenirea, după rânduială, lângă sicriul înconjurat de monahi şi monahii, preoţi de mir şi foarte, foarte mulţi credincioşi, care au venit la Catedrală din întreaga Episcopie ca să-i aducă un ultim omagiu.

De altfel, de-a lungul zilelor şi nopţilor, şirul credincioşilor este continuu, la fel ca în timpul vieţii, când la chilia Înaltpreasfinţiei Sale mulţime mare de credincioşi veneau ca să-i ceară sfatul şi să se roage pentru ei.

Panihida Mică

După Sfânta Liturghie Arhierească, P.S. Iustin şi soborul au oficiat Slujba Panihidei Mici, în prezenţa credincioşilor care au umplut Catedrala.

A fost de remarcat faptul că în rândul credincioşilor s-au aflat foarte mulţi tineri, care au venit la „Patriarhul Maramureşului” ca să-i aducă un ultim omagiu.

Aceasta, pentru că Î.P.S. Justinian a fost ierarhul iubit de toată lumea, din ţară şi din străinătate.

„A fost un ierarh de pastoraţie”

„N-a fost un ierarh de catedrală, a fost un ierarh de misiune. A fost un ierarh de pastoraţie, un ierarh părintesc şi pastoral. N-a slujit la Catedrală, aşa cum se întâmplă în Eparhia noastră, fiind foarte multe solicitări, decât de Paşti, de Crăciun şi de sărbătorile foarte importante. În rest, tot timpul a fost în teritoriu: la sfinţiri,  la resfinţiri, la hramurile mari de mănăstiri, pentru că ştia şi simţea că poporul îl aşteaptă şi are nevoie binecuvântarea, slujirea şi cuvântul Înaltpreasfinţiei sale.”

A fost „un ierarh unic, mult rugător şi jertfelnic, slujitor timp de 75 de ani al Bisericii noastre Ortodoxe şi al poporului nostru românesc, cel iubitor de Dumnezeu”, a mai spus P.S. Iustin Sigheteanul.

Andrei Fărcaş

Lăsaţi un răspuns