Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Catedrala din Baia Mare – simbol al unităţii, demnităţii şi dăinuirii neamului

Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare – simbol al unităţii, demnităţii şi dăinuirii neamului românesc. Sub acest titlu a apărut, cu binecuvântarea şi sub supravegherea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, a noua monografie-album din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Ea întregeşte monografiile celor 6 protopopiate, din 8, câte are Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, şi una a mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie, numită „Chivote ale credinţei”.

În format A4, cu peste 230 de pagini şi câteva sute de poze color, din diferite faze de lucru, monografia dedicată celui mai mare şi important şantier din nord-vestul ţării, o adevărată operă de arhitectură, a fost dedicată încheierii fazelor de lucru ale ridicării pe verticală, eveniment întâmplat în vara anului trecut, când a fost aşezată Sfânta Cruce, înaltă de 12 metri, implantată în centrul cupolei, şi care dă înălţimea sfântului locaş de închinare: 85  de metri.

        Lucrarea este rodul unui colectiv de redactare, care a lucrat în ritm alert, sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi sub coordonarea Arhim. Dr. Macarie Motogna, format din preoţii slujitori ai Catedralei, în frunte cu arhim. dr. Casian Filip, eclesiarh, şi arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul şi omul care s-a implicat şi a supravegheat îndeaproape fiecare fază a lucrărilor, din încredinţarea şi cu binecuvântarea P.S. Episcop Iustin.

        Clădire reprezentativă pentru nordul Transilvaniei, dar şi pentru Ortodoxia românească, este rezultatul unei echipe de mare prestigiu, alcătuită de arhitect Dorel Cordoş, din Sighetu Marmaţiei, dr. ing. Gelu Zaharia, pentru partea de rezistenţă, care a întocmit nu mai puţin de peste 500 de planşe format A0 şi A1, şi dipl. univ. dr. Sorin Zaharia, care a efectuat studiile geologice.

        Articolul introductiv, care dă şi titlul Monografiei, este semnat de Preasfinţitul  Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, care a preluat şantierul la sfârşitul anilor ’90.

        Descrierea din punct de vedere arhitectural-funcţional este făcută de arhitectul Dorel Cordoş, considerentele geotehnice şi de ordin general sunt redate de dipl. univ. dr. Sorin Zaharia, iar reperele în procesul de proiectare structurală de acelaşi dr. ing. Gelu Zaharia.

Evoluţia lucrărilor este descrisă în amănunţime de arhid. dr. Nifon Motogna.

Deşi este terminată doar biserica de la nivelul întâi, în care intră peste 3.500 de credincioşi, biserica propriu-zisă fiind încă în şantier, Catedrala Episcopală băimăreană a găzduit câteva evenimente memorabile, din care amintim doar târnosirea, în septembrie 2003, de către Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist şi Preafericitului Părinte Patriarh Petros VII al Egiptului în a întregii Africi, urmată de canonizarea Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureş, precum şi vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 2009.

Alături de secţiunea dedicată evenimentelor, un capitol se referă la impresiile şi însemnările despre acest monument de arhitectură, iar un altul cuprinde schiţe şi planşe ale proiectelor participante la licitaţia pentru proiectare.

Monografia-album dedicată Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare este şi o carte unicat, deoarece nu ştim ca un monument contemporan de arhitectură din România, că asta este acest locaş sfânt, aflat în faza de finisaj, să beneficieze de o monografie de atât de mare cuprindere şi cu un asemenea conţinut, ce dau mărturie peste ani eforturilor depuse de toţi cei implicaţi în ridicarea lui.

A. F.

Lăsaţi un răspuns