Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Episcop Iustin: Postul este şi o călătorie, şi un urcuş

Duminică, 26 februarie, a Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi slujitori, din care a făcut parte şi Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul sfântului locaş.

slujba iustinÎn duminica aceasta, cea dinaintea începerii Postului Mare, un mare număr de credincioşi, între care foarte mulţi tineri, a venit să se roage împreună cu Preasfinţitul Episcop Iustin şi soborul de preoţi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche.

Cuvânt de învăţătură despre post

Un cuprinzător şi folositor cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la Evanghelia duminicii, numită şi Evanghelia Iertării.

„Postim de trei ori pe săptămână, postim 40 de zile. N-avem folos de post dacă acesta nu este dublat de iertare, de împăcare, de restabilirea felului nostru de a fi şi de a gândi. De schimbarea firii şi a gândirii noastre. Mântuitorul a dat linia, iar direcţia este iertarea. Pentru că, de nu veţi ierta oamenilor greşalele lor, nici Tatăl Nostru cel din Ceruri nu vă va ierta greşalele voastre.”

Scopul Postului Mare este de a primi Lumina Învierii:

„Noi ne pregătim ca să primim lumina Învierii. Ca să primim Lumina Învierii în mod real şi s-o primim cu bucurie şi să fim şi vrednici, s-o merităm, trebuie să adunăm în suflet, în toată perioada Postului Mare, Lumina rugăciunii, Lumina faptelor bune, Lumina postului, Lumina iertării, Lumina împăcării… Să adunăm multă lumină în suflet, pentru ca să putem să ne bucurăm de Lumina Învierii, de Lumina care vine din cer, de Focul cel Sfânt, de Lumina cea Veşnică. Aceasta este postul, care este şi o călătorie, şi un urcuş”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Hirotonire întru preot

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Vasile Răzvan Pomian, pe seama Parohiei Livada Mică. Parohia face parte din Protopopiatul Satu Mare şi are în componenţă 100 de familii de credincioşi ortodocşi. Postul vacant de preot a fost ocupat în urma unui concurs, care a avut loc la Centrul Eparhial din Baia Mare. Până la hirotonire, preotul Vasile Răzvan Pomian a fost cântăreţ bisericesc la biserica ortodoxă din Iojib, Protopopiatul Satu Mare.

Andrei F.

Lăsaţi un răspuns