Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 15 iulie 2024

Pericol de inundatii. Interventie a pompierilor si rauri monitorizate

Ploile abundente căzute în ultimele ore în județul Maramureș, concomitent cu topirea zăpezii și formarea de zăpoare de gheață, au dus la creșteri ale nivelurilor cursurilor de apă din județ.

LaschiaÎncă de dimineață, pompierii militari au intervenit în mai multe localități, împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, pentru a înlătura efectele creșterii debitelor.

Personalul I.S.U. Maramureș a acționat în municipiul Baia Mare, în orașul Târgu Lăpuș şi în comunele Șieu și Copalnic Mănăștur, pentru decolmatarea podețelor, în scopul prevenirii inundării gospodăriilor din zonele afectate.

interventie Laschia1Echipa pirotehnică a I.S.U. Maramureș va acționa astăzi la distrugerea, prin explozie controlată, a unui zăpor de gheață de circa 400 de metri lungime, format pe râul Cavnic, pe raza localității Lăschia, comuna Copalnic Mănăștur,

Se mențin avertizările hidrologice cod portocaliu pe râurile  Tisa, Iza și Lăpuș, respectiv cod roșu, la Statia Hidrometrică Valea Vișeului, de pe cursul râului Tisa.

Interventie in Tara Lapusului

Până la ora 18.00, pompierii militari maramureșeni au efectuat nu mai puțin de 25 de intervenții în județ, în sprijinul comunităților amenințate de creșterea nivelului apelor.

Personalul I.S.U. Maramureș a acționat la evacuarea apei din subsoluri și beciuri, decolmatarea unor podețe, precum și la distrugerea- prin explozie controlată- a unui pod de gheață pe raza localității Lăschia, comuna Copalnic Mănăștur.

În acest moment, pompierii militari monitorizează situația din comuna Oncești, unde s-a format un pod de gheață, care ar putea determina producerea de inundații în zonă. Dacă zăpoarele nu se vor pune în mișcare până mâine, echipa pirotehnică a I.S.U. Maramureș va proceda la distrugerea, prin explozie controlată, a acestora.

Pe tot parcursul nopții, pompierii militari vor continua să monitorizeze  zonele cu potențial de risc, situate de-a lungul cursurilor de apă pentru care s-au emis avertizări hidrologice cod portocaliu.

 

Lăsaţi un răspuns