Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
miercuri, 11 septembrie 2024

Cioara de pe gardul stabilității financiare a României

cioaraPrin 2008, Călin Popescu-Tăriceanu susținea că economia duduie – că nu degeaba era boom imobiliar – iar Traian Băsescu da asigurări că mondiala criză economică nu va obține buletin de România, pentru ca ulterior să taie 25% din lefuri, pe motiv de… criză.

În anul de grație 2017, guvernarea Dragnea – mă rog, Grindeanu – mărește lefurile și pensiile în mod semnificativ (și bine face), dând asigurări că totul e sub control. Practica a arătat că nicio criză nu se lasă controlată de șeful vreunui partid, oricât de mare ar fi el, eventual ține cont doar de opiniile unor economiști inspirați. Nu știu cât de inspirați sunt viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea și fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, dar e cert că știu mai multă economie decât Liviu Dragnea (pardon, Sorin Grindeanu).

Viceguvernatorul trage un semnal de alarmă, arătând că stabilitatea financiară a României e acum periclitată, un semnal în acest sens fiind revigorarea boom-ului imobiliar. Adică, în ultimul an, creşterea medie a preţurilor la imobiliare a fost de aproximativ 7%, peste pragul de atenţie, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene.

Pe blogul său, fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu (actualmente, suspect al DNA) atrage atenția  că „după incompetenta guvernării Cioloș” a urmat „populismul deșănțat al PSD, care a reluat și practica de a numi pe funcții tot soiul de dubioși în zona MFP/ANAF”,

anticipând un deznodământ neplăcut pentru țară.

Diaconu dezvăluie și  metoda  prin care se vopsesc în roz rezervele bugetare. Se estimează colectări fanteziste ale ANAF, căruia i se vâră pe gât un plan de încasări mai mare cu miliarde de lei decât permite realitatea. Iar când treaba se împute, se dă vina pe ANAF, că nu colectează de ajuns. În acest sens, dă exemplul din guvernarea Cioloș, când el era în funcție, iar pe exemplarul din buget cu semnăturile avizatorilor a semnat inițial cu obiecția „venituri supraestimate cu cca 7 miliarde de lei”. Nu a estimat exact, căci la sfârșitul anului 2016, gaura financiară a fost de 10 milioane de lei. Alea de care făcea caz Liviu Dragnea.

Pentru că a mișcat în front, Gelu Diaconu s-a trezit suspect în dosarul banilor prăduiți de Partida Romilor. „Așa cum nu avusesem legătura vreodată cu papa de la Roma, tot așa mă trezesc «implicat» în dosarul «Partida Romilor». Abia atunci am realizat întreaga regie!” – se dezvinovățește el.

Oricum, Gelu Diaconu vâră bățul prin gard și susține că dăm vrabia din mână pe cioara de pe gard. Iar dacă rămânem la înțelepciunea populară, mai adaug două zicale: „Nu iese fum fără foc”, respectiv „Când doi îți spun că ești beat, du-te și te culcă”. În niciun caz, pe-o ureche.

Petre Al. COMĂNESCU

Lăsaţi un răspuns