Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Primarul Ardelean achitat în dosarul de corupție

Magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au achitat, marţi, pe Anton Ardelean, primarul oraşului maramureşean, de acuzaţiile de abuz în serviciu, asimilate faptelor de corupţie şi i-au ridicat sechestru dispus asupra casei la prima instanţă, Judecătoria Baia Mare.

Anton-Ardelean-400x326Condamnat, în prima instanta (în decembrie 2015), la doi ani de închisoare, cu suspendare (cu o perioadă de încercare de patru ani),  pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, Ardelean a fost achitat de magistrații Curții de Apel Cluj, care au desființat sentința Judecătoriei Baia Mare.

*

Procurorii l-au acuzat pe Anton Ardelean că a acordat, timp de trei ani, ajutoare sociale mai multor familii din orașul Tăuții Măgherăuș, fără ca acestea să aibă drept. Acțiunea sa a fost încadrată la ”infracțiuni de corupție (Legea nr. 78/2000)”, beneficiarii ajutoarelor fiind rude ale consilierilor locali sau angajaților din primărie, prieteni sau apropiați pe al căror sprijin primarul se baza în campania electorală. Chiar dacă persoana vătămată (Oraşul Tăuţii Măgherăuş, prin viceprimar şi prin Consiliul Local al Oraşului Tăuţii Măgherăuş), nu s-a constituit parte civilă în cauză, prima instanță, Judecătoria a decis confiscarea de la inculpat a sumei de 162.550 lei şi l-a condamnat la pedeapsa de 2 ani cu suspendare.

După precizările Curţii Constituţionale, magistraţii Curţii de Apel l-au achitat pe Anton Ardelean, motivând că fapta nu este prevăzută de legea penală sau că nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Lăsaţi un răspuns