Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
vineri, 19 aprilie 2024

Conferinţă ASTRA la Şomcuta Mare

Duminică, 25 iunie a.c., la Şomcuta Mare a avut loc o nouă activitate astristă, organizată de Despărţământul ASTRA Şomcuta Mare, în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele oraşului. La aproximativ o lună şi jumătate de la relansarea activităţii Despărţământului, astriştii şomcuteni s-au reunit, pentru a participa la o activitate culturală de excepţie, care a adunat la Casa de Cultură din oraş o asistenţă generoasă.

astra somcuta

Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local, Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu”, Casei de Cultură ,,Aurel Buteanu”, sub egida ,,Conferinţele ASTREI Şomcutene”, fiind prima reuniune de acest gen inclusă în seria ,,ASTRA Şomcuteană şi universitarii”. Conferinţa a fost susţinută de prof. univ. dr. abilitat Daiana Felecan, din cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, iar tema dezbătută a fost una de actualitate: ,,Este la modă să fii lingvistic politicos?”

Incursiune în domeniul lingvisticii

Manifestarea a fost deschisă în ton solemn, prin interpretarea imnului de stat al României şi a imnului ASTREI, de către Corul ,,Glasul Chioarului” din Şomcuta Mare, dirijat de maestrul Iustin Podăreanu. Preşedintele Despărţământului ASTRA Şomcuta Mare, prof. Alina Talpoş, a prezentat structura activităţii şi invitaţii la manifestare. Au luat parte la conferinţă vicepreşedintele Despărţământului ASTRA Baia Mare, prof. univ. dr. Viorel Pop, directorul Liceului Teoretic ,,Ioan Buteanu” Şomcuta Mare, prof. Corina Sanda Muntean, directorul adjunct al aceluiaşi liceu, prof. Anca Pascui, preşedintele Asociaţiei ,,Chioar Redivivus”, prof. Liana Pogăciaş, primvicepreşedintele Asociaţiei Culturale ,,Avram Iancu”, Filiala Baia Mare, Ioan Isac. În deschiderea conferinţei, primarul oraşului, Gheorghe Ioan Buda, a vorbit despre importanţa derulării unor astfel de evenimente culturale, felicitând conducerea ASTREI şomcutene pentru iniţiativă şi promovarea valorilor culturale în capitala Ţării Chioarului. Prima parte a manifestării a fost dedicată domeniului lingvisticii. Prof. univ. dr. abilitat Daiana Felecan a argumentat alegerea temei ,,Este la modă să fii lingvistic politicos?” prin actualitatea ei. Prezentarea a început cu o analiză a fenomenului tutuielii în cultura română, pornind de la constatarea lui Andrei Pleşu, care a observat că boala lingvistică a românului este tutuiala. Fenomenul, pare să se explice, parţial, prin  preluarea ambivalentului pronume englezesc ,,you”, care înseamnă atât ,,tu”, cât şi ,,dumneavoastră”. În continuare, vorbitoarea a făcut o pledoarie pentru păstrarea vechilor rânduieli, rezumând că a fi politicos înseamnă a fi un bun cetăţean, a face dovada celor şapte ani de-acasă, marcând astfel ciclul simbolic al unei deveniri. S-a mai punctat faptul că rolul educatorului este de a-l ajuta pe cel instruit să intre în ritm, de a-l învăţa buna cuviinţă, decenţa şi respectul. A doua parte a manifestării a fost dedicată lansărilor de carte. Florica Bud, desemnată de curând sciitoarea anului în Baia Mare, a lansat volumul aniversar ,,Oglindă în timp” şi romanul reeditat ,,Bărbatul care mi-a ucis sufletul într-o joi”. Cei prezenţi s-au încărcat spiritual, apreciind activitatea ca fiind una de înaltă ţinută. Preşedintele Despărţământului Şomcuta Mare, prof. Alina Talpoş a punctat: ,,Ne bucurăm că la puţin timp de la reluarea activităţii Despărţământului, care se întâmpla în 13 mai a.c., am reuşit să organizăm o primă activitate culturală în cadrul organizaţiei noastre, aşa cum, de altfel, ne-am propus. Este prima acţiune pe care o derulăm în ciclul ,,ASTRA şi universitarii” şi apreciem că s-a bucurat de succes. Vom persevera în a organiza şi pe viitor astfel de manifestări, pentru a menţine aprinsă flacăra astristă în capitala Ţării Chioarului”.

 

 

A. T.

Lăsaţi un răspuns