Opinii şi stiri din judet si informatii de interes national
luni, 27 martie 2023

“Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” pornește din Târgu Lăpuș

La kilometrul zero al orașului Târgu Lăpuș, la răscrucea unde se întâlnesc trei biserici, ortodoxă, romano-catolică și reformată, traficul rutier va fi închis pentru o mare petrecere pe stradă, în stil lăpușean.

 

 

Imediat după slujbele bisericești de duminică dimineața, delegații din satele lăpușene pornesc spre Târgu Lăpuș, se întâlnesc la Primăria orașului și defilează spre centru, într-o paradă a bucuriei și a portului popular.

“Vă invităm cu drag să participați activ la sărbătoarea organizată de Primăria orașului Târgu Lăpuș împreună cu Asociația Interculturală de Tradiții, duminică, 23 iulie, începând cu ora 12.00, în centrul orașului. Am fi deosebit de încântați dacă ne-am întâlni cu dumneavoastră îmbrăcați în straie populare sau purtând cel putin un obiect vestimentar cu motive populare”, a declarat Mitru Lese, primarul orașului Târgu Lăpuș.

Aflat la cea de-a opta ediție, festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” se desfășoară anul acesta în două etape, pe parcursul a două săptămâni: 23 – 30 iulie, în Țara Lăpușului, și 13 – 20 august, în Țara Maramureșului.

“Țara Lăpușului deține comori bine păstrate de-a lungul veacurilor în ceea ce privește tradiția gastronomică, meșteșugul și arta portului popular, cântecul și jocul la șezători, cioplitul în lemn și alte îndeletniciri. Comunitățile lăpușene sunt pregătite să împărtășească bunul lor cel mai de preț – patrimoniul cultural – turiștilor dornici să participe în cadrul activităților care se vor extinde pe parcursul unei întregi săptămâni.”, declară Peter Hurley, inițiatorul proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.

Ziua de duminică, 23 iulie, are trei componente:

12:00 – 16:00 – ”Deschidem poarta spre Țara Lăpușului”, petrecere pe stradă, Târgu Lăpuș

16:00 – 18:00 – ”Festivalul concurs Horea în grumaz”, ediția a XVI-a, Târgu Lăpuș

19:00 – 22:00 – Deschiderea oficială a Școlii de Vară Moș Pupăză, Rogoz

În fiecare zi a săptămânii 23 – 30 iulie, un alt sat din Țara Lăpușului găzduiește un eveniment în cadrul festivalului: Boiereni (luni), Dămăcușeni (marți), Suciu de Jos (miercuri), Libotin (joi), Costeni (vineri), Lăpușul Românesc (sâmbătă), culminând cu o mare nuntă tradițională lăpușeană, duminică, 30 iulie 2017, la Groșii Țibleșului.

 

Lăsaţi un răspuns